matsdanielsson.se

Vett och etikett på jobbet – jag glömde presenten hemma, vad är rätt/fel att berätta detta?

av Etikettdoktorn den 23 september, 2016

Fråga:
Var på kombinerad fest för en kollega. Middagen var ganska formell.

Det fanns en gemensam present från oss kollegor som jag var med på, men hade även ordnat en egen present (eftersom detta är min närmsta kollega).

I stressen att hinna till festen efter hämtat småbarn och sedan lämnat dem hos barnvakt, etc upptäckte jag när jag kom fram till festen, att den egna presenten blev kvar hemma.

Vid festen sa jag då till min kollega vid tillfälle att ”du jag har en grej till dig men glömde den hemma”. Var detta rätt eller fel?

Min man (som också var med) tycker nämligen att det hade varit bättre om jag inget sagt och överlämnat gåvan senare.

Min kollega är dessutom väldigt noga med vett och etikett så blev fundersam och började googla på vad det rätta är i sådant fall, men hittar inget liknande exempel.

Var det ett klavertramp att börja pratat om gåva som var kvarglömd hemma?

Svar:
Eftersom det är din närmaste kollega utgår jag från att ni också känner varandra väl och till en god vän kan man mycket väl säga som du gjorde.

Resonemanget från din man kommer från att du berättar att du glömt ta med presenten, vilket i nästa steg skulle betyda att du inte prioriterat personen. Inför en okänd eller någon du känt mindre bra kunde det varit tolkningen och därmed hade du vunnit på att tiga om missödet.

Men din kollega vet ju att du inte är någon slarvig person och att detta endast var ett missöde. Så i detta fall kan du bortse från en sådan tolkning.

Så mitt svar blir, ingen skada skedd! Åk du och lämna presenten en annan dag.

Klicka här för att läsa min artikel om presenter >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Lämna en kommentar