Vett och etikett på jobbet – ska jag matcha min väska med skorna?

av Etikettdoktorn den 3 november, 2014

Fråga:
Vad gäller när det kommer till att matcha väska med skor. Tänker specifikt på brun (äldre) portfölj till exempelvis svarta skor?

Florera många olika åsikter och tankar!

Svar:
Det finns inga sådana etikettsregler, det handlar om betydligt mer än så. Vi pratar om en följeslagare i ditt arbetsliv och  din karriär.

Portföljen är en följeslagare som ska vara med dig under många år och då gäller det att välja med omsorg. Reser du kollektivt, kan det vara praktiskt om den kan stå bredvid dig, bär du den vid promenader kanske en axelrem är bra att ta med.  Cyklar du ska den tåla väta, skälen kan variera stort.

Men trots dessa genomtänkta råd blir det gärna estetiska eller andra opraktiska lösningar som avgör. Portföljen har funktionen att kunna bära hem arbete och i vissa sammanhang är portföljen en del av en inbillad status. Somliga tror att de behöver en elegant dokumentportfölj i den position de har.

Några andra bär i alla år väskan sedan studenttiden, eller en som de valt i början av sin karriär och lärt sig tycka om. ”Forms follows function” skulle det kunna uttryckas, men det är inte heller helt korrekt. Då kunde du lika gärna bära på en plastkasse från Konsum.

Mitt svar blir att du ska satsa på en väska som passar dina behov, en accessoar som ska följa dig i många år, på väg upp och i karriären. Välj en bra portfölj, lägg pengar på den och se den som din dagliga följeslagare i yrkeslivet. Därmed ser du att färgen inte har betydelse, portföljen är med dig oavsett var du befinner dig och vad du har på dig. Därför berörs inte färgen av etikettregler.

Klicka här för att läsa mer i min artikel om väskor >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Lämna en kommentar