Resor – vad är vett och etikett i kollektivtrafik?

Fråga:
Kan inte du skriva om vett och etikett på Stockholms bussar o t-banan?

Folk, kvinnor i alla åldrar-65, envisas m att ha en jättelik axelremsväska som slänger och dänger.

Man kan väl hålla den framför sig i trängsel?

Samma gäller datorväskor. Hur många smällar har man inte fått?

Samt de där som har en skalbagge på ryggen, som dunkar till andra när de vänder o vrider på sig. Vad är det som fattas hos dem?

Svar:
Att skriva om andra passagerare kan vara svårt men visst finns det en del personer som inte tänker sig för, inte tackar för hjälp och som tar upp onödigt stor plats.

Det är nog inte utan anledning som SL haft en stor kampanj om vett och etikett hos passagerarna.

Just människor som tar sig friheter till nackdel för andra är något som upprör.

Sedan stör det andra resenärer då man kanske känner att man är tvungen att stå ut med dessa marodörer.

Några tips

  1. Sällskapsdjur – Respektera djurförbud, sätt dig på avsedd plats och tänk på att andra kan vara t.ex hundrädda.
  2. Mat och dryck – Det kan lätt bli spill, kaffemuggen skvimpar över och kanske an del maträtters dofter inte alltid tilltalar övriga passagerare. Försök vara återhållsam eller åtminstone försiktig.
  3. Mobiler – Prata gärna kortfattat och inte en mängd småprat. Det är många som lyssnar och det är just envägskommunikationen som är tråkig att lyssna till.
  4. Väskor och ryggsäckar – Ryggsäckar tar plats och bäraren ser inte vad man knuffar till. Ta av den och håll den framför dig under resan. Då blir dessutom risken mindre för en stöld ur denna. Väskor är inte sällan ett bekymmer, ställ den inte i sätet bredvid om det behövs fler platser. Placera den mellan fötterna så den inte tar upp onödig plats.
  5. Musik – Musik kan man spela, men detta så att andra slipper lyssna. De runtomkring är troligen inte så intresserade. 
  6. Smutsa ner – Ingen ska behöva sitta på ett säte där dina skitiga skor varit uppe. De som åker tåg, buss och tunnelbana, får försöka först att där är man inte ensam. Resan delas med andra och det får man försöka förstå och respektera.
  7. Barn – Barn som kan sitta i förälderns knä ska inte ta upp plats för äldre, gravida eller de med funktionshinder som behöver sitta. Har man en två-treåring är det inget att dividera om, bara att sätta barnet i knät och visa hänsyn. 
  8. Tidskrifter –På tunnelbanan står det tydliga anslag med önskningar om att ta med sig sin tidning och slänga den. Gör det! Men visst blir man tacksam om någon har hängt upp en tidning snyggt och inte slängt den på golvet.

Läs i min artikel om etikett vid resor >>

Etikettdoktorn,  Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *