Etiquette Letter – professionell i alla lägen – hur går det?

Att i arbetet möta människor
Det innebär att stundtals försättas i svåra situationer. Känslor som väcks behöver hanteras och tas om hand.

I denna professionella hållning som krävs ingår att klara av att ge ett gott bemötande.

Välkommen att spara, dela och kopiera detta nyhetsbrev som en pdf >>

——————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevet i mail
klicka här så får du svaren längre ner

 

 

 

 

 


Vi forväntas vara självuppoffrande och outtröttliga
Det finns många arbeten och yrken där vi ofta förväntas agera på ett trevligt vis, där vi ibland blir påtvingade egenskaper och nästan automatiskt förväntas agera självuppoffrande och outtröttligt.

Det kan vara i vården, i ett serviceyrke eller som säljare – vad du än gör. Men vi är människor precis som folk är mest, personer med både fel och brister.

Det svåraste är att arbeta nära människor och att de flesta av dessa är i utsatta positioner. Som resenären som inte kommer vidare när tåget stannar, patienten som är sjuk, husägaren som behöver en rörmokare, telefonen som upphört fungera. Listan kan göras lång.

Vi ser det andra inte ser
Vi ser och hör sådant som inte andra människor ser. Du får förtroenden i ditt arbete, förtroenden som ingen annan får.

Möten med kunder, patienter, medborgare blir ibland ögonblick där du inte hinner avsluta mötet eller kan bearbeta det du upplevt.

Du kan möta ilska, sorg, förtvivlan eller rädsla. Oavsett kommer alla känna eller uppleva behovet av att reflektera – enskilt eller tillsammans med kollegor.


Byta utsiktstorn
Reflektion innebär att få andra perspektiv, byta utsiktstorn och ifrågasätta sin egen inställning. Kan jag agera annorlunda, finns det ett skäl till den reaktion jag just upplevt?

Att byta utsiktstorn är att hitta olika sätt att se på samma händelse. Det handlar om att låta olika uppfattningar och åsikter brytas mot varandra, för att sedan tillsammans finna den väg som ni vill stå för, både i bemötandet av kunder/patienter/medborgare eller vad du kallar de du ser.

Men det gäller även i arbetsgemenskapen med kollegorna, vilket är minst lika viktigt. Värdeord måste omsättas Värdeorden för det goda bemötandet känner de flesta till men ska vi göra att värdeorden blir begripliga?

Hur gör vi för att inte bara utföra jobbet i ren rutin och värdegrunden omsätts till handling? Det är bara att konstatera att inget möte är det andra likt. Det går således inte att leverera några standardrecept på bemötande i det enskilda fallet.

Värdeorden måste bli förklarade, så vi förstår och kan tolka innebörden på samma sätt.

Starta 2016 med att skapa insikter om bemötande och värdskap!
Välkommen att kontakta Mats Danielsson, så lämnas ett förslag. ”Från artigt snack till uppskattad verkstad”.

Klicka här för att läsa mer om framgångsrikt bemötande >>

Kom ihåg! – artighet lönar sig och är en ofta underskattad resurs! Men en sak är säker, vi var inte bättre förr….

1 Taknar kring “Etiquette Letter – professionell i alla lägen – hur går det?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *