Inbjudan – kan man dela på par till en fest?

Fråga:
Ska skicka inbjudningar till en prästvigning. Jag bjuder in arbetslag och en del privatpersoner.

Jag vet då inte om det är brukligt att man tar med sig sin respektive och eventuella barn till en sån här fest. Jag tänkte adressera till den person som jag har en relation till, när det gäller privatpersonerna, inte herr och fru. Är det ok?

Svar:
Bjuder du in till en fest, då bjuder man alltid par. För man delar aldrig på ett par (ursprungligen av skälet att den ensamma partnern kunde träffa en ny då…)

Väljer du att konsekvent bjuda in kollegor, arbetskamrater m.fl, då kan du dela på paren – för man bjuder inte par till en personalfest. Här måste du alltså själv avväga eller motivera eventuella  beslut. Är du tveksam i något fall – prata med personen så ingen blir besviken. Skriv – om du bjuder båda ”Lars och Lisa Tursson inbjudes till” .

Klicka här för att läsa om inbjudan >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

0 Taknar kring “Inbjudan – kan man dela på par till en fest?

  1. Maria skriver:

    Nej. Just till prästvigning är det faktiskt comme il faut att dela på par. Man bjuder den man har relation till, exempelvis praktikhandledare, kyrkfolk etc och det helt utan att bjuda respektive om man inte har relation även till dem.

    Jag sitter också med mina inbjudningar inför sommarens vigning och känner att jag har rejält torrt på fötterna här.

    1. Etikettdoktorn skriver:

      Du har säkert rätt när det gäller prästvigningen, men det var inte frågan. Nu var frågan ställd för inbjudan till fest och då förändras det hela. Det gäller i alla situationer. Du delar inte på par så länge som festen inte är specifikt avsedd för en grupp som kollegor, studiekamrater. Men då bjuder du varken släkt eller vänner utan föreningsmedlemmar, arbetskamrater etc. Där delar man. Men så fort du börjar bjuda in vänner, släkt, familj med flera, då delar du aldrig.

  2. Maria skriver:

    Fast nu är det brukligt att den här mottagningen – ibland kallad fest – är i direkt samband med vigningsmässan. Och jo, man bjuder även delade par. Förmodligen för att det är en typ av mer eller mindre formell representation. Om jag lärt känna en person via mitt arbete i kyrkan men aldrig träffat hens partner, då bjuder jag bara den person jag känner. Så funkar det. Även när det gäller mottagningen/festen. Till vigningsmässan är givetvis alla välkomna, alla gudstjänster (i alla fall i Svenska kyrkan) är öppna för alla.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *