Hur uttrycker jag mig på jobbet, så det inte blir fel?

Hur uttrycker jag mig på jobbet, så det inte blir fel?

Fråga:

Hur uttrycker jag mig på jobbet, så det inte blir fel? Tyvärr är man mycket tillåtande på min arbetsplats med att vi blir störda på lunchen. Arbetskamrater, förtroendevalda och allmänhet har full tillgång.

Lunchplatsen kan även användas som arbetsplats där man riggar upp datorer m.m. Vår dörr är inte stängd efter telefon- och öppettid som är mellan kl 9-12. Vet att det kanske är en fråga för arbetsgivaren.

Själv är jag skyddsombud och har vid flertalet tillfällen påtalat för kollegor att inte använda lunchplatsen som arbetsplats.

Svårare är att hantera förtroendevalda och allmänhet och upplever inget stöd från chef. Hur skall jag lyfta frågan på ett sådant sätt att chefen lyssnar och att jag inte blir syndabock?’’

Svar:

Nu är din fråga hur uttrycker jag mig på jobbet, så det inte blir fel, också en arbetsmiljöfråga. Mitt svar är ur ett etikettsperspektiv, men jag vill ändå beröra den delen.

För självklart är det en sak för din chef och som skyddsombud representerar du arbetstagarna i förhållande till arbetsgivaren när det gäller arbetsmiljön.

Min första fundering blir om det finns fler skyddsombud på din arbetsplats. Det bör det göra, då det är ditt eget fackförbund som utsett dig. Så kan ni prata ihop er?

Då är du inte ensam i din synpunkt. Er roll är att bidra till en bättre arbetsmiljö och då borde fler vara intresserade.

Men är det inte så kan du till din chef lyfta syftet med dina tankar och det är att du som skyddsombud ska samverka med chefen för en bättre arbetsmiljö. Det argumentet kan knappast uppfattas som besvärande eller gör dig till syndabock. Trycker du på den delen i ert samtal kan din chef knappast avstå från att lyssna.

Läser man i Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 2020:1) paragraf 58 står det ”Personalutrymmen får inte användas för verksamhet eller  förvaring som försämrar för dem som använder rummet”.

Mitt etikettsråd blir således att du ska först se om fler delar din uppfattning, därefter som skyddsombud, boka ett enskilt samtal med chefen och där vänligt men också väldigt tydligt lyfta just ”samverka”.  Visa på problemet och ställ frågan hur detta kan lösas. Kom inte med egna förslag, be chefen återkomma med ett svar till dig som skyddsombud.

Det kan ingen chef göra dig till syndabock för,  att du tänker på andra.

 

 

Läs mer i min artikel om på jobbet >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *