Etiquette Letter – vem är du på jobbet?

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

Vilken person är du eller dina kollegor på jobbet, de flesta av oss är en mix av olika personlighetstyper.
Kanske kan du får lite idéer hur du kan dela upp jobbet mellan er.  Läs mer i veckans tips.

—————————————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Ibland är det värdefullt att fundera på vilken typ av person jag är. Det går givetvis inte att generalisera, de flesta av oss är en mix av olika personlighetstyper, men en vägledning om vem du är kan hjälpa dig i specifika situationer.

Samtidigt kan du fundera på vilken personlighetstyp dina kollegor är. Behöver du fatta snabba beslut och få ärendet klart? Gå till ”Ångvälten”, behöver du får ihop ett bra team inför ett projekt, då ser du till att inkludera ”konsensuskollegan”.

Kanske behövs det en person som kan sålla fram det mest väsentliga i en lång och tråkig rapport, vänd dig till ”den tvångsmässige”, då vet du att inget missas.

Kontrollpersonen eller den sociala kollegan?
Kanske är det ett uppdrag för en enda person, inget får missas och det är bättre att det tar tid och blir rätt än att det sker förhastat, då ber du ”kontrollpersonen” ta hand om uppdraget. Sedan är det bara att utifrån olika arbetsuppgifter se till att rätt person finns med, har arbetsplatsträffarna tenderat att bli lite småtråkiga och ointressanta, låt ”den sociala” kollegan planera nästa träff.

——————————-

Personlighetstyper
En del av respekten för kollegorna/medarbetarna är att veta om vad de truivs med, vad de gillar och ogillar. Den artiga personen är medveten om och har insikt i olika personlighetstyper och agerar utifrån den kunskapen. Det finns en mängd olika personlighetstyper på en arbetsplats. Människors vanor och ovanor är intressanta i sig och att ha koll på och det kan göra arbetsplatsen till en betydligt trevligare sådan.

1. Kontrollpersonen
Ett kontrollperson har personligheten att du vill göra allt själv. Du har svårt att fullt ut lita på andra, utan gör det mesta arbetet på egen hand. Du vet att du är en kontrollperson genom din otålighet med andra vid taktiska och strategiska beslut och dessutom på din ständiga längtan efter fler och nya utmaningar

2. Berömjägaren
Du vill gärna och ofta bli uppmärksammad av andra.  Du känns igen genom att du gärna ser att dina egna prestationer ofta framhålls. Dessutom lyfter du fram arbetsgruppens resultat fram i både tid och otid. Är du en berömjägare kan du bli lite  tjurig om inte dina prestationer framhålls tillräckligt och gärna inför andra. Men som en sådan person är du en tillgång om du får uppdraget att redovisa något och göra det på ett föredömligt vis.

3. Den tvångsmässige
Du känner att du måste göra allt rätt. Du är en person som är fullständigt beroende av all information och är inte sällan en ensamvarg. Du kan enkelt kännas igen då all information fullkomligt slukas – ju mer desto bättre! Du undviker att ta beslut på egen hand då det innebär en risk att göra fel.

4. Konsensuskollegan
Är du den här personen vill du att alla ska vara överens och känns sig delaktiga. Du märker att du är en konsenuskollega om du ogillar snabba beslut – hur skulle det gå till? Alla måste vara eniga.  Är du en konsensuskollega är du ofta medkännande och inkluderar medarbetarna i dina beslut. Du uppskattar verkligen att arbeta tillsammans med andra och blir lätt lite nervös om du tvingas att ta egna initiativ.

5. Den sociala
Du är en medarbetare som verkligen vill att alla ska trivas på jobbet. Du vet att du är den sociala kollegan genom att du gärna småpratar med andra och ganska medvetet försöker ha kul. Du arbetar bäst efter några timmar på jobbet eller ännu bättre hemma, som den sociala person du är lyckas du bäst med att motivera andra att arbeta bättre.

6. Ångvälten
Du vill ha saker gjorda nu!  Du vet att du är en ångvält genom din vilja att ta beslut, även om du vet att all information inte gått fram. I ett team får ångvälten andra att arbeta på och få saker gjorda och du tolererar inte till synes meningslösa samtal och diskussioner.

 Läs mer om personligt bemötande

Jag önskar dig en härlig vecka!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

Källa: Sue Fox, Etiquette Survival, LLC

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *