Fråga:
Vad finns det för regler angående placering av bestick? När en måltid har ätits klart placeras besticken klockan fyra, detta är en regel de flesta är medvetna om.
Däremot upplever jag att denna regel inte är tillräckligt tydlig. Ska gaffeln eller kniven vara högst upp? Ska eggen på kniven peka ifrån eller emot gaffeln?
Bör gaffelns baksida vara mot tallriken (den utbuktande delen) och borde toppen av gaffeln samt kniven nudda varandra?
Ska besticken vara parallella eller bör de gå ihop vid kanten av tallriken? Om besticken är olika i längd bör de vara jämna vid tallrikskanten alternativt mitten av tallriken? Borde toppen av besticken vara i mitten av tallriken eller ska de vara närmare någon kant?
Är det högst förbjudet att sätta ihop gaffeln och kniven och kan en gaffel användas vid varje dessert?
Placeras dessertgaffeln ovanför tallriken? Kan man ha flera olika desserter? Vad gör man då med skedarna/gafflarna?
Finns det någon regel angående fördelningen av rätter, låt säga att man har en 7 rätters. Kan värden/värdinnan då välja precis hur många för- och huvudrätter som helst? Eller är det en begränsning på låt säga 20% desserter, 35% huvudrätter och slutgiltigen 45% förrätter?
Jag förstår om det kanske inte riktigt finns några regler om allt detta och att i vilket fall som helst är det kanske inte någon som bryr sig. Fanns det isåfall regler för länge sedan eller inom till exempel högadeln i Sverige/Storbritannien/Frankrike (eller andra ”finare” adligheter)?
Svar:
Det var många frågor avseende vad finns det för regler angående placering av bestick och jag ska försöka besvara dem så kortfattat som möjligt.
Först ska det betonas att syftet med bestickens placering vid avslutad måltid är till för att underlätta serveringspersonalens arbete. Därför är flera av dina frågor egentligen inte så viktiga, då syftet är att visa att du ätit klart. Ingen är så noga med exakta placeringar.
Men knivens egg ska alltid vara vänd mot dig själv och du har ju gaffeln i vänster hand, så låt den ligga närmast dig. Gaffelns konvexa sida brukar ligga nedåt, men det spelar heller ingen roll och det finns inget som säger att de ska nudda varandra då det inte finns något praktiskt syfte med detta.
Lika lite är det av betydelse om de ligger centrerade eller längre ut, bara de inte ligger mot bordet. Man sätter alltså inte ihop kniv och gaffel utifrån svaret på din förra fråga.
Vid dessert har man en annan gaffel, den är mindre och dessesertgaffel placeras alltid närmast och ovanför tallriken med skaftet åt vänster. Har du flera val av desserter väljer du samma bestick. Att servera olika desserter i olika omgångar är nog inte något som förekommer särskilt ofta.
Då bör det i så fall brytas av med ost eller annat och då blir det nya bestick för detta. Någon procentuell fördelning av rätterna finns inte på det vis du beskriver.
Reglerna och gaffelns historia har anor från 1100-talets Italien. Kortfattat kan man beskriva dess vandring från franska värdshus via fransk adel, som i sin tur influerade den tyska adeln. Än idag håller vi gaffeln i höger hand när vi äter mjuka rätter eller desserter. Britterna valde den metod vi idag vanligen använder, med gaffeln i vänster hand och kniven i höger.
Läs mer i min artikel om bestickens placering >> >>
Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson
Hej! Åt middag med en tjej från Brasilien, hon placerar alltid kniven till vänster om talkriken och gaffeln till höger vid dukning. Och höll därmed kniv och gaffel tvärtemot vad vi gör i Sverige.
Vad säger du om detta?