Varför bärs en vapenring enbart av män i Sverige?

Varför bärs en vapenring enbart av män i Sverige?

Fråga:
Varför bärs en vapenring enbart av män i Sverige? Jag undrar varför det är olika vem som kan bära adelsring?

Vad jag har förstått är det enbart män som kan bära en i Sverige, men i t ex Portugal kan kvinnor också bära en.

Svar:
Traditioner, seder och bruk skiljer sig åt i olika delar av världen.

En vapenring, eller en signetring var en ring avsedd att signera brev och dokument och en symbol för makt. Idag har dessa symboler inte alls samma värde, då exempelvis adeln i Sverige inte längre har något politiskt inflytande.

Makten i en familj tillhörde förr mannen, bruden fick inte ens bestämma vem hon skulle gifta sig med och maken tog vid giftermålet över allt ansvar för ekonomi med mera.

Men vapnet ärvdes inte enbart av mannen. Det var tvärtom så att det är helt klart att både söner och döttrar använde det. Däremot förde endast mannen det vidare till sina barn (dock finns det undantag, inom såväl högadel som bland borgare och präster).

Vapensigill, som det hänvisas till, kunde från medeltiden och framåt användas av både män och kvinnor. Det finns även ofrälse exempel också, så det är inte enbart kopplat till adelskap.

Ringen med vapengravyr användes under medeltiden för att visa att det stora sigillet var äkta.

Denna form av kontrasignering gjordes på sigillets baksida och i regel endast av kungar och kungars likar (dvs riksföreståndare).

Resten nöjde sig med en sigillstamp. Först under renässansen kommer vapenringen att användas så som vi känner det.

Än idag är det helt fritt för alla, män och kvinnor; adel och ofrälse, att använda sig av vapenring.

Något bestämt finger finns det inte. Samma tradition gäller och har gällt i hela Norden sedan medeltiden.

Källa: Svaret utformat i samarbete med  Heraldik.se

 

Läs mer i min artikel om vapenring >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

2 Taknar kring “Varför bärs en vapenring enbart av män i Sverige?

  1. Jesper skriver:

    Lite justeringar behövs i artikeln.
    Vapensigill, som det hänvisas till, kunde från medeltiden och framåt användas av både män och kvinnor. Det finns gott om ofrälse exempel också, så det är inte enbart kopplat till adelskap.
    Ringen med vapengravyr användes under medeltiden för att visa att det stora sigillet var äkta. Denna form av kontrasignering gjordes på sigillets baksida och i regel endast av kungar och kungars likar (dvs riksföreståndare). Resten nöjde sig med en sigillstamp. Först under renässansen kommer vapenringen att användas så som vi känner det.

    Vapnet ärvdes INTE enbart av mannen. Det var tvärtom så att det är helt klart att både söner och döttrar använde det. Däremot förde endast mannen det vidare till sina barn (dock finns det gott om undantag, inom såväl högadel som bland borgare och präster).

    Än idag är det helt fritt för alla, män och kvinnor; adel och ofrälse, att använda sig av vapenring. Något bestämt finger finns det inte heller. Och samma tradition gäller och har gällt i hela Norden sedan medeltiden.

    1. Etikettdoktorn skriver:

      Tack för en bra kommentar. Svaret korigeras och jag lägger in en länk till dig som källhänvisning.

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *