matsdanielsson.se

Korrekt placering och dukning av glas

av Etikettdoktorn den 28 september, 2010

Fråga:
Jag har bott utomlands i många år och har aldrig upphört att förundra mig hur de dukar upp glasen. I Sverige är ju regeln enkel; vattenglas längst till höger och sedan i den ordningen de kommer användas. Men i England och på Irland har de ett eget system där vattenglaset ibland hamnar ovanför/till höger om tallriken och övriga glas ytterligare något till höger. Är det ont om plats hamnar vattenglaset till vänster eller mitt ovanför tallriken med övriga glas till höger. I bästa fall hamnar alla glasen i ordning men från ett vänster till höger arrangemang och i värsta fall hamnar de i ett kluster där det alls inte är självklart i vilken ordning de skall användas.

Skall det vara så? Varför denna stora skillnad jämfört med den svenska metoden. Trodde, kanske något naivt, att Nobelfesten var en måttstock för hur det borde gå till.

Svar:
Nobelfesten är som du säger i mångt och mycket en lektion i hur man dukar ett svenskt middagsbord. Men den är på intet vis en förebild i andra länder. Självklart finner ju vi, precis som du skriver att vårt ”svenska” sätt att duka är enklast, men som sagt det varierar stort världen runt.

Vårt mest vanliga sätt att duka glasen är  i den ordning som respektive vinsort serveras, med glaset utan fot, vattenglaset, längst till höger. Därefter förrättsvin – kanske ett ltet sherryglas för soppa, ett större glas – kanske en remmare (brunt för Rhenvin, grönt för Moselvin),  varmrätt – ett ännu större för rött vin, ostbricka med ett litet glas för starkvin (förslagsvis portvin)  och sist dessert med ett högre smalt Champagneglas. Men detta är den riktigt traditionella dukningen och så många glas krävs inte idag 2010.

Skulle det serveras öl och snaps befinner sig snapsglaset längst till höger och på dess vänstra sida hittar man ölglaset. Vid denna dukning kommer då vinglaset för huvudrätten till vänster om ölglaset.

Sedan har vi en annan dukning, där man återfinner glasen i en rad snett bakom tallriken. Det kan även förekomma att glasen placeras i en grupp med det högsta glaset placerat centralt. Det brukar vara Champagneglaet.

Sedan har vi den mer moderna placeringen av glasen, vilket innebär endast ett genomgående vinglas och ett vattenglas till höger om detta. Även här helt korrekt anno 2000-talet.

 Men de två annorlunda dukningarna (klungan och snett bakom) brukar snarare vara ett problem för gästerna, än en annorlunda placering. Men ändock, även dessa tre sist nämnda dukningar är helt korrekta enligt vår svenska tradition.

Så mitt svar blir att även enligt våra traditioner varierar det mycket och därmed är det inte alls konstigt att andra länders sedvänjor kan skilja sig avsevärt. Men jag håller med dig, även för min del känns din första ”Nobelbeskrivning” mest logisk.

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här 
Besök gärna vår webbsida
www.etikettdoktorn.se , du hittar över 600 artiklar om etikett

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Stricture oktober 30, 2014 kl. 14:03

Ett skäl till att placera glasen till höger om vattenglaset är för att göra det enkelt för en servitör att servera drycker. Detta sker på bordsgästens högra sida.

Svara

Lämna en kommentar