Kan man tacka nej till mat om man är bjuden i förväg?

Fråga:
Om en gäst bjuden på middag/lunch och sedan säger nej tack och meddelar att hon inte vill ha någon mat eller inte tycker om en viss maträtt, är detta rätt vett och etikett? Ska man fråga varför personen inte vill äta, eller ska man bara vara tyst?

Svar:
Den gäst som saknar aptit när man är bjuden på middag eller lunch, bör ha taktkänsla gör bäst i att vara tyst om detta. Är man i förväg bjuden på mat så är det ordentligt oartigt att anlända och sedan inte vilja äta. Man får som gäst vara tyst och försöka äta lite av det som bjuds, oavsett mättnadsgrad eller att man inte äter just den sortens mat.

Ni som värdfolk kan inte fråga varför gästen inte tar mer mat, det är obetänksamt. Men får man som gäst den frågan kan man alltid svara: ”Jag äter inte så mycket” eller ”Din mat är så god så jag äter och njuter i det lilla”

Läs mer om bordsskick

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *