50 års fest – inbjudan och klädkod, hur skriver jag?

Fråga:
Jag fyller 50 år nu i sommar. Skall ha en fest i början av augusti.  Nu sitter jag ska få till en inbjudan. Jag har försökt att leta efter en “mall” på hur jag skall den, tyvärr så finner jag ingenstans något sådant! Jag skall bjuda både släkten från min sida o min mans sida även vänner från bådas sida.

Jag är en person som vill ha stilig klädsel på högtider, det gäller de flesta vi umgås med, tyvärr så det många på min släkts sida som varken äger en klänning eller kostym! Utan går “vardagsklädd” till det mesta dvs. träningsoverall etc. Hur gör jag då med klädkoden? Jag vill ju även att de skall komma som är mer vardagliga!

Jag vill inte att de ger mig någora presenter! Då våra skåp och lådor är fulla till bredden! Däremot så undrar jag om jag kan skriva “ni får gärna ge mig en penning gåva till festen”, kan jag skriva så?

Maten kommer inte att bestå av 3 rätters eller liknade utan som ex maten “maten kommer att bestå av lite smått o gott” dvs pajer, mycket grönsaker, lite ostar o kex, läsk, vatten, lättöl o vin? Det finns mycket mat allergi i vår omgivning, skall jag skriva ut som ex “finns det allergi, så meddela mig detta”?

Svar:
Det är alltid trevligt med en fest och en mall för inbjudan hittar du på vår artikel, klicka här så har du en mall och det som ska finnas med.

Om du vill få lite stil på klädseln föreslår jag en kod som Finare vardag , det innebär ”finare och bättre än vardag”. Man behöver inte klä sig “för fint”, vilket innebär att stor frihet gäller. Men du bör skriva en förklaring så lägg till ”klädsel ett steg över/lite finare än vardag”, det bör de flesta gäster förstå.

Vad det gäller maten kan du skriva att det serveras en buffé och att du är tacksam om eventuell allergi/överkänslighet meddelas till dig i förväg.

Pengar som present är alltid en knepig fråga. Jag är medveten om att det blir alltmer vanligt, även om jag anser att det blir lite “tiggeri” över en sådan fråga. Jag brukar föredra att man hellre ger ett ekonomiskt bidrag till ett välgörande ändamål och så ser du till att pengarna överförs dit. Gästerna kan lägga sitt bidrag anonymt i ett kuvert. Vill du få in pengar för att finansiera maten bör du skriva du önskar inga presenter, men att festen är till ett självkostnadspris istället, en s.k. subskriberad fest. Be gästerna anmäla sig genom att sätta in pengar på ett konto, eller genom en valfri summa i ett anonymt kuvert att läggas i en låda när man anländer. Men du får räkna med att du får färre gäster, alla gillar inte det här.

Läs mer om att fylla 50 år

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

0 Taknar kring “50 års fest – inbjudan och klädkod, hur skriver jag?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *