Affärsetikett – val av dryck vid representation?

Fråga:
Åtta  personer vid bordet och chefen lät några kollegor bestämma dryck vid maten. De beslöt att vi skulle ta vin, och då undrar jag ifall man som man i detta läge är tvungen till att dricka vin?

Chefen sa att så var fallet, men om de däremot valde valde vatten så skulle man kunna få välja vad som helst. Valet blev vatten och en av våra kollegor tog in en öl och chefen fick ett vredesutbrott som sade att han bröt mot en regel som var ca 100 år gammal. Är detta fallet??

Mycket nyfiken att få veta ditt svar då alla vid bordet tog mycket illa vid sig.

Svar:
Det finns ingen regel som säger att man ska välja den dryck som era kollegor valde och definitivt inte någon ökad valfrihet om det väljs just vatten. Detta är helt taget ur luften.

Givetvis är det så att ett värdskap, som er chef utövade, innebär en form av regi. Man ska som gäst följa den regin och välja serverad dryck, eller ett alkoholfritt alternativ om t.ex vin inte passar. Att beställa en öl i det läget kanske inte kan anses som det bästa valet, men inget som ska resultera i en reprimand.

I ert fall var det chefen som begick det största misstaget och visade sitt missnöje. Regel nummer ett inom vett och etikett är tålamod och överseende med andras misstag. I det här fallet skulle han förblivit tyst och inte tillrättavisat eller få ett minst sagt ohyfsat vredesutbrott. Man får hoppas att ni inte hade kunder närvarande.

Klicka här för att läsa mer om affärsetikett vid representation >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *