Artighet – varför akademisk kvart på fest?

Fråga:
Varifrån kommer uttrycket akademisk kvart (som man kan komma sent till en fest) ifrån. Hur gäller det, ska man ha en akademisk kvart?

Svar:
Seden kommer av att studenterna inte ägde en egen klocka utan fick förlita sig på kyrktorn eller uret på Universitetet.

Vid hel timme hade man en kvart på sig att dyka upp till föreläsningen. Numera är det mest en tradition men den är mycket populär på många av universiteten och förklaras sällan i inbjudningar och scheman.

I akademin är alla angivna tider vanligtvis en kvart senare än vad man skriver ut, så att om man skriver att något börjar klockan 16 menar man egentligen att det är drop in fram till 16.15.

Ett annat sätt att skriva det är 16 ak (dvs 16 med akademisk kvart). Om man istället vill att något ska börja prick klockan fyra skriver man antingen 16.00 eller 16 uk (16 utan akademisk kvart).

Till fest är det vanligt med dubbelkvart (DK), och ofta börjar man då mingla med en fördrink fram tills de dubbla kvartarna gått ut och sätter sig sedan till bords.

Utanför universiteten kommer traditionen från England, framför allt London. Man kunde lätt bli försenad i trafiken och därmed hade man en kvart extra på sig att anlända till festen.

Man bjöd då på en drink av blandade spritsorter, en Cocktail, i avvaktan på tiden skulle gå ut.

I Sverige kommer traditionen av att värdparet inte hinner ta emot alla gäster om de kommer samtidigt, därför kan man komma en kvart efter utsatt tid.

Om det däremot anges udda lockslag, t.ex. 19.25, så ska alla gäster vara på plats. det förväntas då att en extra fin gäst kommer därefter, t.ex. 19.30. Därav “fint folk kommer sent”.

En kvart försenad är ok ännu idag .

Klicka här för att läsa mer om att anlända till en fest >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

 

5 Taknar kring “Artighet – varför akademisk kvart på fest?

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *