Är det ok att med nakna fötter promera runt hos vänner?

Är det ok att med nakna fötter promera runt hos vänner?

Fråga:
Är det ok att med nakna fötter promera runt hos vänner?

Jag har läst din blogg om skor. Jag är från Danmark där man har på sig skor inomhus när man besöker någon.

Här i Sverige tar man som du skriver av sig skorna. När det är sommar har folk på sig sandaler som också tas av inomhus.

Därmed går folk runt med sina nakna svettiga fötter i andras hus. De kan till och med ta av sig sandalerna och gå direkt på en heltäckningsmatta.

Jag har själv strumpor med mig i väskan, och när jag har glömt känns det fruktansvärt att gå i andras hus med nakna fötter, men alla gör ju så.

Vad gäller enligt dig angående nakna fötter i andras hem?

Hur kan man be folk ha kvar sandalerna på ett sätt så att de förstår att de ska ha kvar dem, och inte tror att de är hövliga om de tar av?

Svar:
Det enkla svaret på din fråga är det ok att med nakna fötter promera runt hos vänner, är nej.

Sedan att ta av sig skorna kommer urspungligen från att man antingen hade med sig andra skor eller så skyddade man sin promenadskor med till exempel galoscher.

Detta var för att, med vårt ofta slaskiga klimat, inte smutsa ned alltför mycket. Man tog av sig skoskydden eller bytte skor.

Så gör en person än idag om man vill uppträda hyfsat.

Detta med skobyte har sedan över tid förändrats, utan några direkta belägg, kan förändringen med att i stort sett alla barn går i förskola och där tar man av sig skorna, lika i skolan. Vilket säkert är jättebra , både för barnen och städningen.

Så där har förändringen skett, några generationer är numera uppvuxna med att istället ta av sig skorna och då kanske med resultatet nakna fötter.

Det du ska göra är att du helt enkelt säger till gästen “behåll sandalerna på, så slipper du gå barfota.” Invänder gästen så fortsätt bara med “Ok, då säger vi väl istället att jag tycker det är trevligare om du behåller sandalerna på”.

Du frågar vad som gäller enligt mig, så får svaret bli att ibland händer det oss alla att vi framför allt sommartid, är barfota i sandaler eller andra skor.

Om man då av någon anledning ska besöka ett hem, så kanske man varken var beredd på detta och hade andra skor med sig. Eller som i ditt fall strumpor. Då bör man som gäst fråga “Nu har jag inga strumpor, ska jag behålla skorna på eller är det ok att jag går barfota?”

Därmed är problemet löst, så mitt svar blir helt enkelt att man som gäst får fråga vad värdfolket önskar.

 

Läs mer i min artikel om skor >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *