Återigen har bresandet, eller skrevandet fått uppmärksamhet.
Alldeles nyligen gjorde jag ett TV-inslag och några tidningsartiklar om detta och varför framför allt män sitter med benen isär.
Att blanda in genusperspektivet här är rent ut sagt trams! Precis som mång kvinnor trivs med att sitta med benen korslagda, trivs många män med att sitta bredbenta.
Jag har sedan artiklarna och inslaget för några veckor sedan fått massor av kommentarer. Det finns många, både kvinnor och män, som trivs med att sitta så här. Precis som många män även trivs med att sitta med benen korslagda.
Att påstå att detta skulle vara manligt maktspråk kan bara sägas av den som tror sig veta, men inget kan. Det är rena antaganden och gissningar att påstå sådant!
Men vett och etikett då? Vad säger den? Inte mer än att det är rena ohyfset att inte lämna plats till andra på grund av sitt skrevande. Den personen har absolut ingen koll på vad som är gott uppförande.
Någon annan aspekt på detta fenomen finns inte. Det handlar endast om bekvämlighet och bra bemötande. Att göra detta till en jämställdhetsfråga är helt fel.
Jämställdhet mellan kvinnor och män är viktigt, det handlar om så mycket mer än mäns bresande. Att lägga fokus på detta i en värld fylld av förtryck är inget annat än dumheter!
Klicka här för att läsa min artikel om bresande >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson
Oavsett om det är trams eller inte, så lär sig flickor att inte sitta med särade ben. De flesta skulle nog reagera på en kvinna i tunnelbanan som satt och skrevade eller vad nu fenomenet kallas.
Det lär sig inte pojkar heller. Bresa har sitt ursprung i Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten, Lappland och Medelpad (källa: språk och folkminnen). I Småland benämns fenomenet som Gresa. Odet Bresa har sedan spridit sig till Stockholmsområdet och har blivit benämningen.