Är ordvalet “Var god svara” ett hövligt sätt att uttrycka sig?

Hur skicka gratulationshälsning "on behalf of" min chef?

Fråga:
Är ordvalet “Var god svara” ett hövligt sätt att uttrycka sig?

Fick ett meddelande häromdagen från en bekant som hade bett om en favör som inleddes “Var god svara på ovan fråga så att jag kan planera.

Är detta verkligen god ton, i synnerhet när man ber om något?

Jag hade på inget sätt lovat att ge besked innan en viss tid och hon som ställde frågan kunde, med lite omak, lösa sin situation själv.

Själv skulle jag i hennes situation skrivit något i stil med “Skulle uppskatta ett besked innan kl. 14 så jag kan planera” eller liknande.

Jag tycker ordvalet låter som en order och något man använder i sammanhang där mottagaren har någon form av skyldighet som denne inte levt upp till, i stil med “Fakturan förföll till betalning för två veckor sedan. Var god betala skyndsamt annars…”

Svar:
Det är alltid ett bekymmer med skrivna meddelanden, de kan lätt uppfattas olika och man får överväga detta när man skriver.

Sannolikt tror jag att avsändaren i det här fallet avsåg att formuleringen skulle uppfattas just så som du föreslår.

Med andra ord är önskemålet Skulle uppskatta ett besked innan kl. 14 så jag kan planera”  ett bättre sätt att uttrycka sig.

Är man det minsta tveksam om hur orden faller är det oftast bättre att ringa vederbörande för ett besked, det kan ju vara brådskande.

Så svaret på din fråga är ordvalet “Var god svara” ett hövligt sätt att uttrycka sig, blir att det finns bättre sätt att skriva.

Risken finns ju att mottagaren reagerar tvärtemot önskan och väljer att inte svara, just därför det kan läsas som påstridigt.

Läs mer i min artikel om skriva >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *