Artighet – när och hur hälsar man?

Fråga:
Vi satt just här på jobbet och diskuterade om det finns någon tidsram för när man använder våra olika hälsningsfraser i Sverige. Tänker då på God Morgon, God Dag, God Middag, God Afton och God Kväll. Jag har försökt googla mig fram till något svar, men inte lyckats särskilt bra med det.

Vore väldigt tacksam för svar som kan reda ut detta, alternativt om det finns någon hemsida som du kan rekommendera.

Svar:
Begreppet ”Goddag” har alltmer ersatts av ett ”Hej” eller”God morgon”, ”Godmiddag”, ”Godkväll” eller ”God natt”.  Dessa uttryck kan i de flesta fall ersätta andra hälsningsfraser. Vanligt är även uttryck som ”Ha det bra” eller ”Ha en bra dag”. Vårt sätt att hälsa har blivit alltmer internationellt och det viktiga är att man hälsar, inte vilket uttryck man väljer. Godmorgon används fram till klockan 12 på dagen.

Ibland kan uttrycket ”God förmiddag” användas mellan klockan 10-12. Efter klockan 12.00 och fram till 18.00 eller mörkrets inbrott är det ”Goddag”. Från klockan 15.00 förekommer även uttrycket ”God eftermiddag”.

Efter klockan 18.00 eller mörkrets inbrott blir det”Godkväll”.  Senare på kvällen, närmast innan man går till sängs sägs”Godnatt”. 

Klicka här för att läsa min artikel om hur man hälsar >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

1 Taknar kring “Artighet – när och hur hälsar man?

  1. Catarina skriver:

    Som lärare i svenska för invandrare tycker jag att vi som har svenska som modersmål ska värna om att bevara det svenska.
    Svenskan har flera möjligheter till hälsningsfraser än engelskan.
    Jag lär mina elever att använda God morgon på morgonen fram till k. 9 eller senast 10. Sen gäller god förmiddag fram till kl. 12.
    I ditt inlägg nämner du inte ”god middag” som också förekommer som uttryck mellan kl. 11-13. God eftermiddag är överens om. Likväl om god kväll och god natt.

    I engelskan kan man använda god morgon fram till kl. 12 eftersom det inte finns något uttryck ”before noon”. Låt oss verka för att hålla vårt vackra svenska språk så svenskt som möjligt.

    En annan möjlighet är att vi i Svenskfinland är mera konservativt lagda kring språkanvändning. Men då är det nog dags att lära av oss lite också. 🙂

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *