Äter kocken sist av alla?

Fråga:
Enligt min man måste jag som kock alltid vänta med att ta mat tills sist. Jag lagar alltid mat hemma hos oss. Detta är till vardags.Tacksam för svar. 
     
Svar:
Förr var det till och med så att värdinnan kunde sitta vid ett eget bord närmare köket för att lättare kunna passa på gästerna. Men vi talar om minst 50-60 år sedan och troligen tänker din man på denna sed som han kanske ” ärvt” från sin släkt. Formellt sett är du värdinna och inte kock ( även om du lagat maten). Därmed ska ingen gäst börja äta innan du startat eller sagt varsågod ( det händer ju att man plockar fram lite under tiden de äter).
Svaret är nej, man äter inte sist som den som lagar maten.

Med vänlig hälsning
Mats ”etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *