Åtta etikettsmissar att minnas från Nobelfester…

1920
Den norske litterturpristagaren Knut Hamsun blir ordentligt på kanelen, han kladdar på Selma Lagerlöf och kommenterar högt hennes byst. Senare glömmer han både prischeck och diplom på Grand Hotel.

1921
Anländer den franske pristagaren Anatole France rejält berusad till Nobelfesten. Han hade tre överrockar på sig och till slut somnade han på podiet.

1959
Litteraturpristagaren Salvatore Quasimodo väljer att ta med älskarinnan till Nobelfesten och ställer därmed till ordentlig oreda för Nobelkommittén och bordsplaceringen.

1964
Författaren Jean Paul Sarte vägrade bära frack på Nobelfesten och tog inte emot priset. Tio år senare ångrade han sig och ville ha pengarna, men då var det för sent. Det avslogs.

1993
Kunde vi se en mycket djup och omdiskuterad urrigning på Birgit Friggebo. Uppenbart hade hon följt etikettsregeln “ju större fest, desto mer tyg nedtill och desto mindre upptill”

2003
Dåvarande statsministern Göran Person glömmer sin utsatta position och svarar i mobiltelefonen mitt under pågående Nobelmiddag.

2009
Statsminister Fredrik Reinfeldt glömmer sin servett och fotograferas av Expressens fotograf när han slickar av sig om fingrarna vid middagen.

2010
En upptäckt som endast jag, Etikettdoktorn såg. När Lars Ohly vid festens start intervjuades, hade hans snibbar på frackskjortan lagt sig framför flugan, vilket syntes väl i TV-rutan. Det är ett tecken på sorg…

 

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

0 Taknar kring “Åtta etikettsmissar att minnas från Nobelfester…

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *