Bal – toalettbesök under bal?

Fråga:
Hur gör jag, under middagen, om jag behöver gå på toaletten? Ska jag hålla mig? Räcker det att jag ursäktar mig för de som sitter bredvid mig och kanske ev nickar lite lätt åt de andra?

Svar:
Vid mycket formella fester reser man sig inte alls för toalettbesök. I synnerhet inte om man är placerad vid honnörsbordet. Men reglerna har luckrats upp, tack och lov!

Jag brukar rekommendera att man avvaktar åtminstone tills varmrätten är klar. Man reser sig, säger möjligen ett diskret #ursäkt” till den man sitter med och så går man iväg. Du kommer att se hur folk kommer och går, även innan denna tidpunkt.

Läs mer om bordsskick

Mats Danielsson, Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *