Begravning – får svärmors vän/särbo sitta med henne på svärdotterns begravning?

Fråga:
Min svärmor är änka men har en vän/särbo/sambo sedan några år. Nu har min svägerska, svärmors sonhustru, avlidit och begravningen är imorgon. Frågan uppkom, ska/får vännen sitta med svärmor på anhörig sidan?

Svar:
Kanske är du redan på begravningen när denna fråga besvaras, men som det står i formuläret när du frågar, placeras din fråga sist eftersom du valt att avstå från nyhetsbrev. Det är viktigt att betona denna del, det går inte att få svar fort om man väljer alternativet avstå.

Mitt svar blir en motfråga, varför skulle vännen inte få sitta med? Är det någon i släkten som är emot deras förhållande? Det verkar rent ut sakt märkligt och ohyfsat att tänka på det viset, så jag hoppas jag har fel där.

Annars är det fritt fram för släkten att avgöra vilka som sitter ibland de närmast anhöriga, det är ingen etikettsfråga eller något som är ”rätt eller fel”.

Läs mer om begravning och att vara gäst där

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *