Begravning – jag vill undvika gräl vid vår mors urnsättning, hur?

Fråga:
Vi hade nyligen begravningsceremoni för min avlidna mor. Hon ska kremeras, och urnan placeras vid hennes make.

Min mor avskydde och även jag avskyr, min systers sambo som burit sig illa åt mot min mor. Jag ska bära urnan, och då kommer många känslor fram, och ska min systers sambo som burit sig illa åt medverka, kan jag inte garantera hur jag reagerar.  Jag vill att allt ska gå lugnt och fint till, för det är ett sista farväl av vår kär mor.

Kan jag neka honom att närvara vid denna ceremoni? Min syster vill säkert ha med honom. Men varken jag eller min mors kusin och andra vill att min systers sambo då ska närvara. Hur jag och andra kommer personer kommer att reagera om den personen kommer då, vill jag helst undvika.
Han är inte någon anhörig, bara en skojare som är sambo med min syster. Men jag vill undvika bråk.

Svar:
Du ställer en fråga i en spalt om vett och etikett, det är utifrån detta perspektiv du får svaret. Det du ska fråga dig själv om är, hur hanterade ni begravningen? Jag antar att din systers sambo var med vid den? Om det inte blev bråk då, varför skulle det bli så vid urnsättningen?

Om din syster vill närvara tillsammans med sin sambo, är det inget du kan neka henne. Du har i textens inledning skrivit min mor, men det är er mor. Det är din systers val av partner och det enda sättet för dig att slippa konflikter är att värdigt och utan ilska följa er mors urna till den sista vilan. Däremot kan du i förväg under lugna former framföra din oro för gräl till din syster. Gör sedan ingen affär av det hela, låt det passera, är han med så är han. Du har inte mycket annat att välja på, bara för att han är otrevlig enligt dig, behöver du inte uppträda på samma sätt.

Jag gör det inte till ditt fel, jag känner inte till bakgrunden, men visa tydligt att du inte avser att förstöra en fin stund med ett familjebråk. Det vinner alla på.

Klicka här för att läsa min artikel om att vara gäst på en begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *