Begravning – minnesstund i kyrka, begravningen är genomförd. Hur göra?

Fråga:
Hur gör man vid en minnesstund i kyrka efter en person som avlidit utomlands och där begravningen också varit. Bör man vara mörkt klädd, handbukett? Sända blommor? Eller minnesgåva?

Svar:
Det finns inget givet svar på din fråga, då situationen är ovanlig. Det absolut mest enkla svaret är, att  finns det en begravningsbyrå som medverkar och arrangerar, då kan du ringa dem. Där får du svar på alla dina frågor.

Är personen begravd eller urnsatt redan, kanske vid den kyrka ni ska samlas, så är en bukett till graven vackert. Det är inte omöjligt att ni efteråt samlas vid denna. Mest troligt är det att ni kommer gå fram till ett bord med ett foto och där ta ett sista farväl. Då kan en handblomma vara fint att lägga ned. Har du en liten bukett för graven, kan du även låta några sådana handblommor finnas med i den.

Klädseln kommer sannolikt att vara mörk eller åtminstone diskret. Välj mörkare kläder, så blir det alltid korrekt.

Om det finns en önskan om minnesgåva, är det alltid uppskattat med ett bidrag.

Klicka här för att läsa min artikel om begravning >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *