Begravning – skulle jag tagit med alla namnen i dödsannonsen?

Fråga:
Jag har en fråga angående dödsannons och vilka som bör stå med.

Vi är bröder som mist våran mamma och i annonsen jag skapat står den äldste brodern först med med fru i samma stil och deras barn under.

Likadant står nästa bror samt jag själv.

Nu har vår mellanbror reagerat starkt på att jag inte tog med en dotter till en kvinna som han skilts sig från och hans känslor är att hans exdotter känns som en dotter för min bror.

Vår mamma har inte känt att hon är som ett barnbarn för henne.

Gjorde jag fel som inte skrev min brors exdotter i dödsannonsen?

Svar:
Är annonsen redan är publicerad så är ditt misstag att du inte utformade den i samråd med dina syskon. Där kan en viss kritik kan var befogad, men gjort är gjort.

Vad det gäller din brors exdotter, som jag förmodar egentligen är bonusdotter och inte hans dotter, kan du inte veta vilka känslor din mor hade för henne. Det ska inte du avgöra utan den relationen kan enbart din brors bonusdotter och er mor uppleva. Så den aspekten ska du överhuvudtaget inte beröra.

Det mest vanliga är att man skriver barnens namn, med respektive och i slutet barn och barnbarn. Då inkluderas samtliga berörda personer och även bonusdottern.

Har annonsen inte publicerats är mitt råd att du utformar den på så sätt. Har den redan publicerats, så be din bror om ursäkt för att du hade för bråttom och gå vidare, världen rasar ju inte för denna detalj.

Bonusdottern kan ju komma på begravningen och sitta tillsammans med din bror.

Klicka här för att läsa mer i min artikel om dödsannonser >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *