Begravning – tal i kyrkan

Fråga:
Jag har en fråga gällande begravningstal. Jag undrar om det finns någa speciella koder om vem som håller tal i kyrkan? På min mors begravning vill min dotter hålla tal som äldsta barnbarn vilket mina två systrar opponerar sig mot. De anser att det är bara mammas man som ska hålla tal i kyrkan. Även om jag inte hade samma kontakt med mamma som mina systrar har jag något att säga till om?

Svar:
Mitt råd är att inga tal hålls överhuvudtaget i kyrkan, utan dessa sker vid minnestunden efteråt. Det är det bästa och mest förekommande (om tal hålls överhuvudtaget). De regler som finns handlar om tal vid kistan i graven och då har man en talara som står vid gravens huvudände och håller sitt anförande till den bortgångne.  Innan dess kan övriga gäster framföra sina kondoleanser vid graven. Är det i annonsen önskat ett ”tyst avsked”, så hålls inga tal vid båren. Är det eldbegängelse och ett avsked vid kistan i kyrkan kan den som vill hålla ett tal till den avlidna, din mor. Det kan  inte dina systrar bestämma över. Men varför ta en sådan diskussion, be dottern hålla talet vid minnesstunden, då kommer de flesta gästerna minnas orden betydligt bättre och ni slipper eventuella diskussioner.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *