Bordsplacering – hur ska den ske och teskedars placering vid koppen?

Fråga:
Vi tvistar om bordsplacering till en större middag på jobbet. Jag hävdar att ogifta delas inte på och min chef hävdar att det är endast förlovade par som inte delas på. Vem har rätt i denna fråga?

Samma sak vad gäller kaffekopp. Han hävdar att skeden skall vara placerad till vänster på fatet och jag till höger och även örat till höger. Hans motiv för att skeden skall vara till vänster är, att man annars inte kan bära den från kaffebuffébordet till sittplatsen i samlingsrummet. Han förutsätter kanske då att alla är högerhänta.

Svar:
Vad det gäller bordsplacering har ingen av er rätt! Så det var väl enkelt och så slipper ni tvista. Förlovade par delades aldrig förr i tiden, men det var innan de fick ”röra varandra”  innan vigseln. Man ansåg att det inte var lönt att dela på dem då de endast skulle ha ögon för varandra ändå.

Idag kan man bo ihop, ha barn tillsammans eller ha ett långvarigt förhållande, då placeras de vid bordet som om de vore gifta. Är de inte vare sig förlovade eller gifta så delas de också.

Ingen dukning eller servering påverkas om gästen är vänsterhänt, man utgår från högerhänt och skulle det senare visa sig att gästen behöver justera så gör denne det själv. Jag har tittat igenom gamla böcker med bilder på kaffekoppar och mest ligger skeden till höger, i något fall ovanför och i de flesta fallen är skedarna dukade separat. Jag skulle rekommendera det senare, för då kan gästen själv avgöra vad som är bäst, men det finns inga tydliga regler för vad som är ”finast”.

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *