Bordsskick – varför halvligger alltfler över matbordet, är jag omodern?

Fråga:
Ser alltfler som halvligger med vänster underarm framför sig, kanske speciellt när dom intar desserten.

I min barndom fick jag inte ha någon armbåge på bordet när jag åt.

Är jag hopplöst efter min tid och skall jag i så fall ändra mitt bordsskick?

Svar:
Du är inte på något vis efter din tid och du behöver inte ändra på något. Det finns nog skäl till att jag får 5000 frågor per år.

Förr hade de flesta en mamma/pappa eller mor-, farföräldrar att fråga. Men även de frågar idag och traditionerna är inte lika stor del av vardagen. Däri ligger en del av svaret, man vet helt enkelt inte vad som gäller och är i mycket helt omedveten om att t.ex. just bordsskick är en sak som man bedöms utifrån.

Tyvärr har även ”jag-andan” ( JAG är viktigast) spridit sig även till matbordet. JAG har rätt att gå först, JAG trivs inte i sådana kläder, det är inte MIN stil eller JAG känner inte hennes kille, så bjuder JAG  inte honom till min fest. JAG kan ser rufsig ut i håret, eller mössa är MIN stil. Så därför bär JAG den vid middagen och trots 24 graders värme.

Jag generaliserar givetvis, men det är alltid dessa motargument som dyker upp när ämnet etikett diskuteras och det krävs att den enskilde individen måste anpassa sig lite.

All vett och etikett går ut på att din omgivning ska trivas och ibland får man då rucka på sina egna principer .

Armbågar på bordet är något som de flesta av oss någon gång lärt sig att det är fel och kanske också funderat på varför det är så.

Det handlar om platsbrist, ett normalt kuvert vid middagen är ca 60 cm brett. Armbågar på bordet tar plats och halvligger du, då behöver jag inte ens kommentera det.

Så jag tror att det du upplever beror på tidens anda just nu, okunskap och bristande förståelse för omgivningens behov.

Klicka här för att läsa min artikel om bordsskick >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *