Fråga:
Vår dotter (isländsk, men uppvuxen i Sverige) ska gifta sig med engelsman och skotte i Skotland till sommaren. Brudgummen och hans far, bror och vãnner ska ha kilt. Det blir ett stort bröllop med två nätters övernattning i en castel. Gästerna kommer från hela världen, England, Island, Sverige, Asien m.m. Brudparet har skrivit i inbjudningskortet på bröllopsdagen dresscod: Formal. Flera gäster har frågat mig om det är Frack eller smoking eller om det är ok att ha mörk kostym. Jag har frågat vår dotter också och hon vill mena att enligt engelsk klädkod handlar det om smoking? Min man och vår dotters far ska gå in i kyrkan med vår dotter. Han trodde att han skulle ha på sig frack? Allting känns nu förvirrad, speciellt för dottern pratar om smoking, men att det går också bra med mörk kostym om man inte har smoking. Vad ska jag som brudens mor ha på mig? Lång klänning som passar slottsmiljö hade jag tänkt! Tack för hjälpen att reda ut klädkoden. Kan brudparet skicka ut till alla ( e-mail ) förtydligande? En av gästena har sag till mig att det ska vãl inte vara A och B lag!
Svar:
Vi kan börja med kilten, vilken räknas som högtidsdräkt (frack) och tillhör därmed gruppen Formal. Att brudgummen bär detta är inget ovanligt, även i Sverige, det förekommer ofta och handlar om att gästen inte ska behöva köpa/hyra en sådan. Därför ger man gästerna ett alternativ, som i detta fall Smoking. Då har ni gruppen Formal dresses som klädangivelse. Så rent formellt kan din man bära en frack, men eftersom det uttryckts Smoking så har ni redan det beskedet (mer korrekt skriver man Black- eller White Tie. Formal är en benämning på båda dessa plagg som inte anges vid inbjudan).
Av någon anledning har man även muntligt sagt en tredje möjlighet, mörk kostym och därmed har gästerna ännu fler möjligheter till val, men denna ingår inte i begreppet Formal. Att det skulle bli ett A eller B-lag tror jag inte. Det brukar knappast vara någon som reflekterar över sådant idag 2012. Så mitt råd är att din man tar en Smoking och du tar en lång klänning som du själv föreslår.
Mats Danielsson, Etikettdoktorn