Bröllop – Jag anser att klädkoden är opassande för ett sommarbröllop på landet

Fråga:
Jag är inbjuden till ett bröllop i sommar med klädkod Mörk kostym & långklänning.  Bröllopet startar kl 14.00 och stor fest efteråt, ca 100 gäster.  Det är relativt nära vänner och bruden har gjort klart för oss vänner att det ska vara fina klänningar.

Hon har förklarat att många av hennes gamla vänner kommer att komma i sina balklänningar sen skoltiden. Jag har dock aldrig varit på en skolbal så en sån klänning existerar inte i min garderob.  Jag har försökt förklara för bruden att jag har fina långklänningar och måste få komma som ”mig själv” och inte i en puderrosa balklänning, detta har dock inte gått hem utan brudtärnorna har ringt mig och sagt att bruden är utom sig för att jag ev kommer i fel klänning.

Jag känner inte att jag vill lägga de pengarna som en ny aftonklänning/balklänning (som jag aldrig har användning för igen) kostar, då jag redan har många fina sommar/coctailklänningar som jag tidigare använt på bröllop.

Ska klargöra att brudparet är vad jag kallar ”lantisar” men eftersträvar att ha ett lyxbröllop i ett samhälle som endast har en liten ICA affär, en pizzeria och några grisfarmar. Många av gästerna är vanligt folk från landet och inga lyxlirare.  Brudens krav har blivit en börda för mig och istället för att se fram emot denna fest så har jag stora våndor om vad jag ska göra. Vi är flera som tycker detta är jobbigt.

Jag med flera har redan tackat nej till att gå på möhippan då brudens krav om lyx har gått för långt och möhippan kommer att bli alldeles för dyr för oss.  Nu till min fråga: Vad är minst oartigt, att komma i en fin knälång sommarklänning/coctailklänning eller att tacka nej till hela kalaset?

Och om jag tackar nej, hur bör jag göra med bröllopsgåvan? Ingen alls, skicka med vänner till bröllopet eller ge den till paret vid tillfälle efter bröllopet? Dvs om ”bridezilla” vill ha med mig att göra någonsin igen om jag tackar nej.

Svar:
För det första kan ingen ha någon synpunkt på vilken klänning du väljer, om du följer klädkoden, dvs. långklänning. Jag vet inte om din Cocktailklänning är lite kortare och då kan du få fel längd, men det verkar som om du har en golvlång klänning. Att det skulle vara en klänning från skolbalen kan ingen begära!

Om du trots detta känner att du inte kan leva upp till kraven på klädkod, så kan du inte påpeka att det är ”fel” och det har ingen koppling till var de bor eller hur inbjudaren (brudparet) lever.  Du kan inte heller framför synpunkter på hur de beslutat sig för en klädkod, lika lite som de kan ha synpunkter på din klädsel. Man följer koden och sedan är det inget mer med det. Att du vill vara ”dig själv” har inget med klädkoden att göra, det är bara att anpassa sig och se deras önskan som det man följer.

Att bruden ställer ”krav” på möhippans utformning förefaller vara märkligt. Det är inte hon som ska arrangera den, men det är passerat och historia vid det här laget. Men så kan man inte heller göra.

Att ge en present är att lyckönskan och det kan du ge vare sig du är med på den eller inte. Om du sedan känner att du inte kan närvara på grund av kostnader för kläder eller annat är det bara att avböja närvaron.

Svaret blir att du kan inte påverka vad brudparet önskar för klädsel och det skulle uppfattas som ohyfsat.

Läs mer om långklänning

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *