Bröllop – när, eller kan, brudkronan tas av?

Fråga:
När brudkrona bärs under vigseln i kyrkan.

Ska den vara på hela kvällen?

Ska den tas av tillsammans med slöjan och i så fall när på kvällen?

Svar:
Brudkronan symboliserar jungfru Marias roll som ”himmelens drottning” och hennes kyskhet och därför bars den endast av brudar vid deras första äktenskap.

Under 15- och 1600-talet fanns inte så ofta brudkronor, men blev mer officiellt och under 1700-talet och då ville kyrkan stärka sin roll i bildandet av nya äktenskap. Den kyrkliga vigseln blev lagstadgad först 1734.

Det var oskulder som bar kronan och var bruden gravid så fick hon inte bära den. Man kunde till och med utdela böter om kvinnan ”lägrats” under förlovningen. Kronan hade en stark symbolik vid bröllopet och bars därför hela kvällen.

Men tiderna förändras, kronan användes alltmer sällan. Men under 2000-talet har kronorna allt oftare plockats fram ur gömmorna och börjat användas på nytt.

Dock är inte symboliken lika stark idag och därmed ökar möjligheterna att vara mer flexibel. Ett alternativ är att kronan sitter på fram till brudvalsen då man kan ”dansa kronan av bruden” (vilket inte fysiskt innebär att kronan ramlar av).

Även slöjan kan sitta på, men är den stor kanske den av mer praktiska skäl plockas av till festen. Kronan kan ju vara en del av din frisyr, ta även sådana hänsyn i ditt beslut om att ta av kronan.

Allt detta kan du själv avgöra, det är fritt val.

Klicka här för att läsa min artikel om brudkrona >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *