Bröllop – presenter, måste man följa önskelistan?

Fråga:
Jag är bjuden på ett bröllop där en utförlig önskelista fanns bifogad i inbjudan, där paret även önskar sig pengabidrag. Nu undrar jag – ”måste” man följa önskelistan eller är det okej att frångå den? Det är nämligen svårt att veta att man inte råkar köpa detsamma som någon annan och personligen tycker jag inte att det är så personligt att ge pengar. Det för mig även in på frågan – är det okej att önska sig pengar?

Svar:
Presenter är en lyckönskan och hur den ska framföras är upp till avsändaren. Ett brudpar kan inte förvänta sig att gästerna ska följa en en sådan önskelista, den ska närmast ses som en hjälp för gästerna i sin undran om vad som kan behövas.

Därmed står det var och en fritt att välja ur listan, eller något annat. Så det kan du göra.

Önskemål om pengar som present vid bröllop blir alltmer vanligt och därmed accepterat. Jag är fortfarande tveksam till denna önskan om ekonomisk ”sponsring”, vare sig den avser resebidrag eller till annat. Tyvärr är jag nog tvungen att ge mig på denna punkt, då det blivit så vanligt. Men stil att önska sig pengar – nej det är det inte!

Läs mer om presenter

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *