Bröllop – ringar vid förlovning och bröllop

Fråga:
Tack för din sida. Har sparat den som favorit.

Min fråga lyder: När man friar. Trär man ringen på den blivande fruns finger för att sedan ta av den för att sätta på den igen på bröllopet? Eller har den blivande bruden kvar ringen på fingret hela trolovningen/förlovningen fram till bröllopet?

Gällande förlovning. Varför har vissa enkom bara förlovningsringar på sig? Köper man förlovningsring och har på dessa för att sedan fria och sedan byta ut förlovningsringarna för att sedan fria för att sedan sätta på en ”giftermålsring”?

Mats, jag får icke rätsida på detta och Ni får förlåta mig ifall jag är otydlig i min frågeställning. Hoppas ni kan läsa mellan raderna och förstå min fråga och ge mig konkreta svar. Tack på förhand!

Svar:
Tack för uppskattande ord!

Förlovningsringar kan paret byta med varandra i den stund som de väljer. Traditionellt får båda en ring vid förlovningen. Det kan ske enklast genom att de trär ringarna på varandras vänstra ringfinger och därmed är det klart. Alternativt vid ett frieri om man vill ha det så.

Vid ett eventuellt bröllop bärs förlovningsringarna och det enda man gör är att vid bröllopet även gravera datum och namn för detta i brudgummens ring. Vid vigseln byter mannens förlovningsring status och övergår till att bli vigselring. Många par väljer att även ge mannen en vigselring idag och det är en accepterad men inte nödvändig sed.

Bruden får en vigselring utöver sin förlovningsring, vid vigseln flyttas förlovningsringen till höger pekfinger så vigselringen kan placeras längst in på den vänstra handen. Senare flyttas förlovningsringen tillbaka till vänster hand, nu placerad ytterst.

Ringen vid ett frieri är en ”extra” ring, sannolikt inspirerad av amerikansk sed vid frieri eller förlovning. i Sverige har vi inte någon sådan ring, även om de säljs. Många har säkert sett på film hur flickvännen överraskas med en sagolik ring när han friar.  Om förlovningen/frieriet inte leder till bröllop inom ett år kunde, enligt tradition,  förlovningen anses upphävd och hon fick behålla ringen. I Sverige har vi inte den traditionen, vi har förlovningen och senare eventuell vigsel. Men många gör så och tycker man det är trevligt är det givetvis ok. Men några ”regler” för detta finns inte.

I kulturerna,  för flera tusen år sedan, runt Medelhavet gav mannen kvinnan en ring vid när man beslutat om äktenskap.  Norrut hade vi trolovningsring som ingick i ceremonierna, den ringen var ofta den enda samhörighetsring som kvinnan fick.  Senare uppkom även en vigselring som kvinnan fick vid vigseln.

Läs mer om att fria

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

 

0 Taknar kring “Bröllop – ringar vid förlovning och bröllop

  1. Kristina skriver:

    Jag saknar inlägg om vigselringar. I menyn till vänster borde det finnas som en egen meny

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *