Bröllop – ska vi som brudens föräldrar betala allt?

Fråga:
Vår dotter ska gifta sig, givetvis vill vi som föräldrar bidra till detta men det skulle underlätta om brudgummens föräldrar också hade liknande inställning. Men så ser de inte på saken! De tycker att det är brudens föräldrars sak och de avser inte betala något alls! Motivet är att så har det alltid varit. Vad säger du om detta?

Svar:
Den gamla traditionen att brudens föräldrar skulle betala allt är helt och hållet inaktuell idag. Den seden kommer av att en hemmavarande dotter skulle gifta sig, föräldrarna ansvarade för henne, försörjde henne och fattade alla beslut om hennes giftermål. Idag är paren som ska gifta sig självförsörjande och föräldrarnas medverkan ekonomiskt är helt och hållet frivillig. Det är inget som brudparet vare sig kan kräva eller förvänta sig. Så i den delen har hans föräldrar rätt att göra som de vill, på samma sätt som ni beslutat er för att bidra. Skälet de anger till att inte bidra är däremot helt felaktigt!

Klicka här för att läsa mina artiklar inför bröllopet >>

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *