Bröllop – varför hade man lysning? Har man det idag?

Fråga:
Jag undrar helt kort varför man förr hade lysning inför ett bröllop? Har man det idag?

Svar:
”Lysning till äktenskap kungöres inför denna församling…”
Detta var inledningen till församlingen att två personer skulle ingå äktenskap.  Regeln om lysning har funnits ända sedan sedan 1200-talet och försvann, eller upphörde 1969. Den har ersatts av hindersprövning och detta krävs än idag, men det sköts via folkbokföringen. En lysning lästes upp i högmässan tre sön- eller helgdagar i rad och avsikten var att församlingen skulle veta att ett par avsåg att gifta sig med varandra. Om någon i församlingen visste om något hinder för äktenskapet, det kunde vara släktskap eller att någon redan innan var gift, så var det möjligt att meddela detta och framföra hinder.

Lysningen är sedan 1969 avskaffad som lag och är idag frivillig. men man kan meddela församlingen att man vill ha lysning och då kan det ske i bådas församlingar.

Läs mer i bröllopslexikon

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *