Bröllop – varför överlämning av bruden, är det ett nytt påfund?

Fråga:
Min sambo kommer ifrån USA och när vi häromdagen diskuterade vårt kommande bröllop blev han mycket förvånad när jag berättade att fadern normalt sett inte leder bruden till altaret i vår svenska kultur.

Han menar att detta måste vara ett nytt påfund och ondgjorde sig över hur vi svenskar kämpar så mycket för jämlikhet att vi raderar gamla fina traditioner.

Själv det jag ingen anledning till varför jag ska överlämnas.

Min fråga är om detta är ett så kallat nytt påfund eller om vår tradition helt enkelt är att paret går tillsammans genom altargången?

Hur gjorde man förr och när och varför valde vi i så fall att ändra det?

Svar:
Börja med att berätta för din sambo att traditioner skiljer sig mellan Sverige och USA och det finns inga samband med deras seder och bruk.

I Sverige förändrar vi våra traditioner och ibland följer vi det amerikanskt inflytande, men inte detta fallet.

Bröllop i kyrkan är en ganska ny tradition, den etablerades inte fullt ut innan början av 1700-talet.

Innan dess hade kvinnan giftomän, en man som beslutade vem hon skulle gifta sig med.

Äktenskapet bekräftades med ett handslag och det blev därefter trolovningsfest där en man som bestämde över kvinnan överlämnade henne till en annan man som tog över ansvaret.

Bruden ägde inte sin egen förmögenhet, hon fick inte ärva och bestämma vem som skulle bli hennes trolovade.

Fram till 1921 fick endast en änka besluta om vem som skulle bli hennes man, men samma år som kvinnan fick rösträtt här , lät vi även en tidigare ogift kvinna också bestämma vem som skulle bli hennes man.

Så en snart 100 år gammal tradition är att svenska kvinnor väljer själv sin make, detta visar hon genom att vandra uppför altargången bredvid mannen och därigenom visa att hon är en fri och självständig kvinna. Gifter du dig i Sverige är detta en tradition vi inte ändrar på, hur amerikanerna sedan gör är deras sak.

Säg det till din blivande make och hälsa honom att 100 år gamla traditioner är inga nya ”påfund”, det var innan depressionen i USA,  Harding var president, medborgarrättsavtalen fanns inte och mycket mer.

Jag vill bara sätta tidsperspektivet för de som tycker att vi ändrat en massa.

Jag anser att du gör rätt som inte viker dig för detta önskemål.

Klicka här för att läsa min artikel om att bli överlämnad i kyrkan >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

 

 

 

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *