Bröllopsinbjudan till enbart den ena i ett par?

Bröllopsinbjudan till enbart den ena i ett par?

Fråga:

Bröllopsinbjudan till enbart den ena i ett par? Hur ställer du dig till att endast en person av ett par blir bjuden till bröllop? I detta fall medverkade det blivande bröllopsparet på deras bröllop för några år sedan.

Tydligen har bruden bjudit sina kvinnliga vänner och mannen sina manliga vänner. Bröllopet kommer att stå i Italien nästa år.

Det bjuds på logi och mat men resa, hyrbil mm betalas av gäster själva. Tiden är beräknad till ca. 4 dygn.

Det här sätter familjen i stort dilemma då den som inte blir bjuden lämnas hemma med små barn.

Bland vännerna har det diskuterats och flera känner sig obekväma med arrangemanget. De har fortfarande inte bestämt sig om de vill medverka samtidigt som det är svårt att tacka nej.

Är detta en ny trend eller eget ”påhitt”

Svar:

Svaret på din fråga om bröllopsinbjudan till enbart den ena i ett par är väldigt enkel att besvara. Påhitt, ja. Trend, nej men det förekommer tyvärr ibland.

Det är ohyfsat, okunnigt och en oförskämdhet mot den andra personen i ett par att skriva en sådan inbjudan! Det borde vara svar nog på din fråga.

Först och främst, om man delar på ett par säger man indirekt att din partner är inte välkommen och underförstått hen duger inte.

Det är en gammal och ändå lika aktuell regel idag, i detta fall blir det ju ännu värre då man tycks bjuda in ”par” ändå. Givetvis med en viss risk att det kan bildas nya par efter en sådan fest.

Italien, påkostat eller inte, det har ingen betydelse och det enda svar du och dina vänner kan ge är ett tydligt nej tack. Svaret kan enkelt formuleras som ”Tack för inbjudan, men jag föredrar att tillbringa den tiden med min partner”.

Svaret är varken oförskämt eller dumt, det är i högsta grad god etikett och ingen av er vänner ska behöva känna att det är svårt att säga nej.

För min egen del skulle jag inte ha den minsta tvekan att säga nej eller uttrycka mig så. Tror att jag därmed är ganska tydlig i mitt svar och hur jag ställer mig.

Läs mer i min artikel om att dela på par, en video >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *