Brudgummen får bara bjuda en femtedel…

Fråga:
Jag har en historisk fråga:
När ändrades brudgummens andel av bröllopsgästerna från att vara en tredjedel till att bara bli en femtedel? 

Svar:
Detta var en intressant fråga, för jag har aldrig någonsin stött på denna variant, att gästerna skulle fördelas utifrån släkt och andel platser. Så svaret är nej, den fördelningen finns inte.

Trots att jag sökt bakåt i tiden, gått igen litteratur ända till år 829, besökt både museer och riksarkiv, har denna fördelning aldrig omnämnts. Det du benämner som bröllop är en väldigt sentida tradition, I 1571 års kyrkoordning talades endast om trolovning. I de gamla landskapslagarna kan man finna i de viktigaste rättsakterna vid äktenskap att fästningen, trolovningen, kombinerades gärna med ett ölgille. Inte ens en fest.

Således, en fördelning som det du beskriver hittas inte i den historiska beskrivningen. Har jag missat något, är jag givetvis tacksam om du berättar varifrån du fått denna, något ovanliga, uppgift.

Med vänlig hälsning
Mats “etikettdoktorn” Danielsson

Du kan skicka en fråga om Vett och Etikett. Klicka här . För mer info, besök www.etikettdoktorn.se , med över 600 artiklar om etikett och föreläsningar .  Lägg till Etikettdoktorn på Facebook .

0 Taknar kring “Brudgummen får bara bjuda en femtedel…

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *