Det går ett rykte att jag misskött mig på jobbet, vad ska jag göra?

Det går ett rykte att jag misskött mig på jobbet, vad ska jag göra?

Fråga:
Det går ett rykte att jag misskött mig på jobbet, vad ska jag göra? En ryktesspridning i kommunen jag jobbat i.

Får inte jobb inom vården som timanställd trots akut brist på personal.

Ringde till en skola och rektorn återkom med besked att jag inte heller där var aktuell. Trots kris med brist på personal under pandemin.

Hen återkom på telefon och inledde utan hälsningsfras pratade högt och forcerat. Slängde därefter på luren när jag var mitt i en mening!

En chef inom vården har sagt att “du har misskött dig” efter att ha pratat med vikarieanskaffaren.

Hur ska jag få rätsida på detta då jag behöver möjligheten att vikariera?

Svar:
Nu kanske detta inte direkt är en vett och etikettfråga, att det går ett rykte att jag misskött mig på jobbet, vad ska jag göra?

Mina råd får du nog anse vara svar från en lekman, är du med i ett fackförbund skulle jag råda dig att vända dig dit och be om råd. De har ofta kunniga personer att tillgå, kanske du kan få mer stöd och support därifrån.

Först skulle jag, om jag vore du, kontakta den chef du nämner och be om ett samtal i lugn och ro. Alternativt med vikarieanskaffaren.

Men se till att samtalet inte blir upprört, garantera dem det och be om feed-back i syfte att kunna förbättra det som man anser att du misskött.

Utan att misstro dig, så betvivlar jag att man tar till så här kraftfulla ord om det är ett grundlöst rykte. Något är fel.

Kanske den uppriktigheten från dig till och med kan det leda till att de är beredda att återigen ge dig chansen. Om det är så, försök göra en överenkommelse att du kan sluta direkt om det man anfört upprepas.

Är det ett rykte så är de definitivt skyldiga dig en förklaring, då är det förtal och där har du stöd i lagen.

Vägras du det samtalet kan du vända dig till kommunens personalavdelning, inte för tvinga fram ett jobb, utan för att få ett svar på vad du inte skött och i syfte att åtgärda och förbättra detta. Du måste få besked om du inte redan vet svaret.

Hur samtalet med rektorn utvecklade sig låter märkligt. Vad sa du, hur agerade du? Var du arg, sa du något otrevligt? Jag vill inte skuldbelägga dig på något vis, men varför skulle en person i ledande ställning kasta på luren mitt i ett samtal om inte något förorsakat detta? Så vad hände?

Som du förstår tror jag att du måste vara modig och försöka rannsaka dig själv, vad är det som hänt, hur agerar du? Eller är allt bara ett resultat av ett förnedrande rykte? Har du fog för det sista, då kan du gå vidare med en adokat till hjälp eller facket.

Kanske ska du söka dig utanför den kommunala sektorn, välja ett arbete inom ett helt annat område. Skaffa dig nya referenser och erfarenheter.

Läs mer i min artikel om bemötande >> >>

Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *