E-post – hur inleds lämpligen ett e-brev?

Fråga:
Jag har en fråga om huruvida man inleder ett e-mail med att säga ”Hej” åtföljt av namnet på adressaten eller bara med ”Hej”.

Personligen störs jag jätte mycket när min chef skriver endast ”HEJ”!
Jag finner detta väldigt opersonligt och vill då helst låta bli att svara

Därav min fråga: är det OK att göra så, särskilt när man känner adressaten (obs! i jobbsammanhang, inte mejl med bästisen).

Svar:
Att inleda ett e-brev med namn gör det mer personligt.

Det är inte att rekommendera att inleda ett e-brev till en person du är obekant eller flyktigt bekant med endast förnamnet. Där rekommenderar jag “Bäste/bästa NN” (för och efternamn).

Till en kollega eller medarbetare, kan förnamnet fungera om du inte träffats på några dagar. Men sitter ni i rummet bredvid varandra och ses till fikat, kanske ni inte behöver formalisera eventuella mailkontakter.

Som du säkert förstår ska du se på saken utifrån situationen och inte lägga alltför stor vikt vid beteendet om personen ifråga i övrigt hälsar och är artig mot dig. Då ska du svara och inte bry dig om saken.

Är din chef otrevlig, eller glömmer att hälsa i andra sammanhang, då kan du gott ställa frågan om det finns ett skäl till detta. Det ska du inte acceptera.

Klicka här för att läsa mer om etikett vid mailkontakter >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *