Etiquette Letter – bordsplacera dina gäster, både privat och i affärer

Det finns alltid tillfällen till bordsplacering. Vid formella arrangemang krävs det så gott som alltid.

—————————————————————————————–

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för underbara dagar.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Värd och värdinna
I privata sammanhang finns det ofta en värd eller värdinna, undantaget dam eller herrmiddag, då är det endast en av dem. I affärssammanhang är bordsplacering könsneutral och alla, oavsett kön är värdar.

1. Ålder går först
Åldern är utan tvekan den mest avgörande faktorn vid bordsplacering. Värden och värdinnan ska alltid ha den äldsta kvinnan, respektive den äldsta mannen till bordet.

2. I affärer
I affärer är det alltid den mest betydande kunden som placeras tillsammans med arrangemangets värd. Notera att värd är inte personen med högst post i företaget, det är den som är företagets och middagens arrangör. Men givetvis kan ni medvetet placera gästerna med verksamhetens ledare. En dålig bordplacering är detsamma som att kasta bort möjligheterna till nya affärskontakter.

3. Undantag
Undantag från reglerna är alltid den person som ska hyllas extra, det kan vara någon som är gäst hos er för första gången, ett festföremål, någon som representerar sitt land, en regering, län eller motsvarande.

4. Utifrån personlighet
Fortsätt med att placera gästerna utifrån social kompetens, språk eller andra detaljer som kan vara av betydelse för att placeringen och festen ska bli extra lyckad.

5. Par har samma status
Är du väldigt formell i din bordsplacering, vilket inte alltid är nödvändigt, ska en kvinnas, med hög social rang, make placeras lika framskjutet som hustrun.  Lika om en av partnerna i ett par har högre ålder, då följer den andra partnern placeringsordningen utifrån denna ålder.  Men detta är mest i formella, officiella sammanhang och kanske inte för privata tillställningar.

6. ”Överskott” på ena könet
Om det är fler kvinnor än män på en bjudning får några män ha två damer till bordet. En kvinna som inte lever med någon man och som saknar partner ska alltid placeras med en man. Hon får inte komma på ”undantag”.

7. Kvinna med kvinna eller man med man
Finns det anledning justera placeringen pga fler personer av det ena könet, kan en kvinna som är i sällskap med en man, placeras med en annan kvinna. Lika med två män.

8. Samkönade par
Är det ett överskott på män eller kvinnor vid antingen ett samkönat värdpar eller samkönade gäster ska de först och främst placeras enligt traditionell ordning. Men annars följer ni de konventionella reglerna för placering, precis som det beskrevs i föregående punkt.

9. Äkta par sitter inte tillsammans
Äkta par placeras inte tillsammans, inte vid födelsedagar och inte vid fester inom familjen. De sitter inte heller ihop när de är värdpar, utan sista gången de sitter tillsammans är vid deras bröllop och därefter vid silver- eller guldbröllop. Då är middagen en repetition av bröllopsmiddagen.  Syftet är att paret ska få nya intryck och kunna dela med sig av intressanta uppleveler när de kommit hem.

10. Förlovade par
Enligt äldre tradition sitter förlovade tillsammans under förlovningstiden. Det kommer från tanken att de inte kunde låta bli varandra och då fick de lika gärna sitta tillsammans. Men bor de ihop, har barn eller varit ett par under många år räknas de som gifta.

Klicka här för att läsa om bordsplacering >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *