Etiquette Letter – i lilla Bestorp finns en biograf…

Välkommen till veckans Etiquette Letter, din GPS för en trevligare tillvaro!
”Varhelst två människor möts och deras bemötande påverkar varandra, då uppstår vett och etikett”.

Ett tal eller flera tillhör de flesta bjudningar. Idag får du lite tips.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Men först om biografen  – hjälp mig att stödja dem genom att fylla lokalen!
I lilla Bestorp, strax söder om Linköping finns en grupp som driver en biograf. Märkligt nog har de massor av besökare, skälet är att de visar pilsnerfilm, serverar varm korv och drar skaror av besökare. Men det hjälper inte i en tid av digitalisering! De måste byta utrustning och var får en förening tag i en miljon? Hjälp mig att stödja dem, de är fantastiska!

Den 13 oktober föreläser jag hos dem, varenda krona de får in går oavkortat till detta projekt. Jag betalar min resa själv och tar inget arvode. Genom DITT besök kommer de att få in pengar, tänk om vi kunde fylla lokalen till bredden. Priset är humant, 150 kr och då ingår fika.

Kom och lyssna på Damerna först sa han som var mörkrädd…
Du får följa med på en osannolik resa genom tider av vett och etikett. Du får nyttigheter blandat med anekdoter och glada skratt,  aha-upplevelser som en mental vitamininjektion.
Tid och plats:  Eklunda Bestorp i Östergötland, söndagen 13 oktober kl. 18.00 ( hitta dit )
Vill du få en inbjudan när biljetterna kommer ut skicka ett mail till mig. Klicka här för att få en inbjudan >>
Kom ihåg – all behållning går till biografen!

Men du ska nu få dina tips om hur du håller ett tal

  1. Förbered dig
    Tänk igenom det du skall säga, lång tid i förväg. Det påstås att en sådan fantastisk talare som Winston Churchill förberedde sina ”spontana” tal i flera veckor.
  2. Lär dig en inledning och ett avslut
    Gör inledningen intressant. Absolut inte! ”Jag är ingen talare” (sitt ner och håll tyst då) utan börja med något som lockar. ”Häromdagen såg jag ett märkligt fenomen – jag såg något som”… Detta tilltalar lyssnarens fantasi.
    3. Öva i fantasin
    Förbered ditt tal i fantasin, tala med dig själv så fort ett tillfälle ges. Öva i bilen, på toaletten eller var helst du får tillfälle.
  3.  Tala om ett ämne du behärskar
    Om du är duktig på hästar, golf, trädgårdsodling eller vad som helst – tala då om detta! Tala inte om ”geologiska strukturförändringar på 1750-talet”… Skall du tala till en jubilar, börja med ”att fylla år, det är precis som när man skall sporra hästen till trav”……. osv.
  4.  Tala till en kompis
    När du håller talet, tänk dig då att det är en kompis du talar med. Då kommer du tala lättare och mer otvunget.
  5. Tystnad
    Den är ofarlig. Du kan utan problem komma av dig, säg det då och titta i pappren. Ingen kommer reagera, för skulle du själv höra det om någon gjorde så?
  6. Tiden
    Ett välkomsttal är aldrig mer än 1-2 minuter. Ett middagstal 3 minuter upp till högst 5 minuter. Över 6 minuter är på tok för långt – då somnar folk!
  7. Starta!
    Ställ dig upp så blir det ett mer självsäkert intryck. Skjut in stolen, ta ett djupt andetag, låt det bli en konstpaus och börja!

Klicka här för att läsa fler artiklar om att hålla ett tal >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *