Etiquette Letter – ett ”faux pas”, om kindpussande

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

Kindpussar! Beroende på var du finns i världen är det bara att göra kulturella distinktioner i ditt kindpussande.  Inga läppar ska vara tryckta mot kinden som vid en vanlig puss, det är ett ”faux pas” (ett franskt uttryck för att beskriva ett pinsamt snedsteg i socialt sammanhang) och ett snedsteg som får många kvinnor bli irriterade. Läs mer om denna ädla konst.
—————————————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

En omfamning på svenskt vis
Kindpussar är en företeelse som fortfarande inte är vardag i Sverige, men den har förekommit och förekommer även här. I världen förekommer ett antal olika varianter på denna hälsningsform. I många delar av del av världen är det kindpussar som gäller. I Sverige förekommer ibland av något som på franska benämns som “une grande accolade à la suédoise” vilket ska betyda “en omfamning på svenskt vis”.  Den svenska ritualen med klassisk omfamning av släkt och vänner, upplevs av besökare från andra länder som konstigt. Var lite återhållsam med kramandet utomlands.

Kindpussgeografi
I Mellanöstern, Sydamerika och på flera håll i Europa kindpussas det. Det sker även i vissa grupper i USA. I Frankrike gäller allt mellan en och fyra kindpussar, det beror bland annat på i vilken del av landet du befinner dig.

I Belgien, Holland och Schweiz kindpussas man tre gånger. Håll till vänster är tipset, vilket betyder höger kind mot höger kind.  Grekland, Portugal och Spanien stannar vid två kindpussar och i Argentina samt Chile pussas man en gång. Italienarna börjar från motsatt håll på flera orter, risken för krock är stor.  Ska jag sedan röra till det lite extra tar man även i hand först i ett flertal länder, sedan kindkyssarna. Det är inte i alla länder som män kindpussas med varandra. Så du får titta på andra eller helt enkelt fråga om du är osäker.

Kindpusstrategi

 • Pussen görs alltid i luften, ungefär mitt på kinden.
 • Håll till vänster, det vill säga höger kind mot höger kind.
 • Inga läppar tryckta mot kinden som en “vanlig puss¨.
 • Är du osäker, håll ansiktet stilla och avslappnat.
 • Då sköter “den andra” jobbet och ni krockar inte.
 • Är det bara två pussar och du försöker en tredje, då kan det anses väldigt påfluget att grabba tag i personen för en tredje luftpuss.
 • Gör pussljud när du pussar i luften.
 • Bara häng på!
 • Välj sammanhang,  att försöka kindpussa en iransk diplomat blir helt fel!
 •  Japanska kolleger hälsas med klackarna ihop och lätt nästan omärklig bugning.
 • Afrikanska vänner möts med ett varmt handslag.
 • I Frankrike kan du alltid avsluta hälsningen till vännerna med en björnkram –  ”une grande accolade à la suédoise”.
 • I infektionstider kan du alltid avstå pussandet/kramandet med ett ”jag vill inte smitta/smittas” vilket oftast respekteras.
 • Gör du så här är du hemma!

 Klicka här för att läsa allt om midsommarens firande >>

Jag önskar dig en skön vecka!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

2 Taknar kring “Etiquette Letter – ett ”faux pas”, om kindpussande

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *