Etiquette Letter- kräftskivans vett och etikett

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för bättre dagar.

Kräftorna och kräftskivan är en sed äldre än du kanske tror. Det var munkarna på medeltiden som först åt kräftor, de åt kräftorna vid klostrets religiösa fasteperioder.
Läs mer om vår tradition!

—————————————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Kräftor var ingen mat
Kräftorna ansågs vara en maträtt som kunde ätas under fasteperioden. Senare på 1500-talet började högadeln och välbeställda personer ta till sig av detta med kräftor och då åt man kräftdjuren varma.

En märklig vana
Vanligt folk såg detta med kräftor som en maträtt som en märklig vana. Kräftorna betraktades med stor misstro och det dröjde ända fram till 1800-talets mitt innan kräftätandet spred sig nedåt i samhällsklasserna.

Men då kom det igång, men kräftskivan den startade som en högborgerlig sed först vid slutet på 1800-talet.

Kräftpremiären
Kräftpremiären gick av stapeln i början av augusti. En sed som fortfarande gäller. Även om seden med denna tidpunkt inte ses som särskilt märkvärdig längre.

Inbjudan
Nor du skickar ut din inbjudan till kräftskivan kan den vara helt informell. Du kan utan problem använda telefonen, e-post eller vad du anser passa bäst. Twitter eller Facebook ger inte lika säkra svar.

Klädkod
Klädkod på kräftskiva är finare vardag. Det innebär skjorta, chinos eller enklare men snyggt på mannen. Kavaj krävs inte och ingen slips. For kvinnan kan det betyda byxa med bekväm kavaj eller top. Sommarkjol eller klänning är ett annat alternativ. Avslappnad och bekvämt, men ändå bättre än det du har till vardagsklädsel.

Knytkalas eller bjuda
En kräftskiva kan vara en fest med anmälningsavgift. Det betyder att dina gäster betalar en slant för att vara med på festen.

Kräftor är dyrt, så ett knytkalas är också ett utmärkt alternativ. Planera med att äta kräftor som förrätt. Samtliga av dina kanske inte äter kräftor. Några bra alternativ kan vara räkor eller kronärtskocka. Båda rätterna är pilligt att äta och det tar tid. Gästerna kommer vara i takt med varandra när de äter.

Huvudrätt
Som huvudrätt kan du servera en omelett. Huvudrätten skall vara lätt och enkel att äta. Efter kräftor får det inte vara något kladdig, krånglig eller svår maträtt.

Dukning och bordsplacering
Din fest planerar du med att duka på pappersdukar, använd gärna papperstallrikar och servetter av papper. Bordplacering sker som vid andra fester.

Du placerar gästerna så de får så skoj som möjligt. Skriv bordsplaceringen direkt på bordduken. Dekorera bordet med naturens färger och material. Kvistar, ris, stenar och kanske snäckor.

Kräftknivar eller teskedar
Bestick som du behöver lägga fram är kräftknivar och skaldjurstänger. Saknar du kräftknivar kan du lägga fram teskedar, men berätta då för gästerna att du lagt fram teskeden så de kan pilla ur kräftans klor med skaftet på skeden. Några nötknäckare bör du också lägga fram, kräftklor kan vara svårknäckta.

En kräftskiva utan hattar och haklappar är ingen fullständig fest. De är ett måste på kräftkalas. Lyktor i kulörta färger kan du placera utanför huset eller dörren och sedan sätter du extra färg på dukningen med att hänga kräftsolar över bordet.

Skål med citronvatten
Placera en liten skål vid varje tallrik eller så ställer du fram några större skålar. Fyll dem med ljummet vatten och några citronskivor. Kladdiga kräftfingrar tycker ingen om och det är skönt för gästerna att kunna doppa ned dem i skålarna.  Servetter är också bra, men även hushållsrullen är godkänd som extraservett vid kräftskiva.

Dryck
Alkoholfritt, öl och snaps är de drycker som kan serveras vid kräftskivan. Inte vin, du blandar inte vin och snaps med varandra.

Traditionen är också att du inte skålar i snaps vid middagsbordet, men din kräftskiva, det är undantagen. 

Så här äter du kräftor
Så var det dags att äta kräftorna. Nu gäller inte de vanliga vett och etikett reglerna.

  • Här får du sörpla, suga och smaska samt spilla på dig! 
  • Dessutom får du använda händerna.
  •  Först tar du upp kräftan och suger på undersidan.
  • Därefter tar du bort klorna, här kommer en kräftkniv till nytta, eller din bakvända tesked. 
  • Pilla fram köttet som sitter i klorna.
  • Nu tar du av stjärten och öppnar skalet. 
  • Innan du äter, glöm inte ta bort den svarta tarmen. 

Klicka här för att läsa allt vett och etikett på kräftskivan >>

Jag önskar dig en härlig kräftskiva!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *