Etiquette Letter – när en gäst har allergi eller specialkost

Dagens nyhetsbrev handlar om allergi och överkänslighet. Jag berör inte specialkost för viktnedgång, mat pga religion eller etnisk härkomst eller andra saker som vegetarianer. Men givetvis kan du omvandla råden till detta.

—————————————————————————————–

Välkommen till Etiquette Letter – din GPS för underbara dagar.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

En gäst ska aldrig framföra synpunkter
Detta på vare sig menyn, bordsplaceringen eller festens planering. Man ska delta i den regin och göra sitt bästa.
Ett undantag gäller alltid, om du som gäst är allergisk eller överkänlig mot mat, dofter, djur med mera. Då kan man, eller ska man alltid i god tid informera värdfolket. Då kan de anpassa så mycket som det är möjligt.

Tål du inte maten – meddela det
Ett undantag att få be värdfolket att ändra i menyn, köpa särskild mat eller annat är när man som gäst är allergisk eller överkänslig. Man kan alltid berätta om sina bekymmer, eller till och med avstå att närvara om det finns risk för att man inte klarar att vara där. En fest med mycket parfym på en gäst kan räcka. Men även att vistas i samma rum som viss mat kan vara tillräckligt för andra. Det kan också vara en framkomlig väg att man som gäst erbjuder sig att ta med egen mat, men de flesta värdpar kommer säkert säga att det inte behövs.

Som värdpar eller den som serverar bör du tänka på följande:

  • Servera gästen med speciell kost ibland de första, det är hemskt att behöva vänta till sist bara för att man har en särskild mat.
  • Om du är tveksam om vem det var, fråga värd eller värdinna diskret
  • Ställ dig aldrig! och ropa ”en glutenfri” , den gästen avstår hellre än att ge sig tillkänna
  • Skälet till att gästen inte vill bli utpekad är ingen skam, men de blir trötta på att alltid behöva skylta med sin allergi eller intolerans
  • Känner du minsta tvekan om kosten fungerar, rådgör med gästen. Gissa aldrig, även om du är ganska säker på att maten inte innehåller det som gästen inte tål.
  • Glöm inte att även om maten inte innehåller t.ex. nötter, så kan det räcka att nötter funnits i samma kärl. Då är gästfriheten över och det kan sluta med en akut ambulanstransport.

Klicka här för att läsa ännu mer om gäst med specialkost >>

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *