Etiquette Letter – varför har vi sådant trams som bordsskick?

Etiquette Letter – vid måltiden finns inga olikheter
Det kom en fråga. ”Varför har vi sådant trams som bordsskick?”

En berättigad fråga när man tänker efter.

Välkommen att spara, dela och kopiera detta nyhetsbrev som en pdf >>

——————————————————————–

För dig som läst nyhetsbrevet i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Lite bordsskickshistorik
Bordsskick och all vett och etikett finns för att underlätta umgänget mellan människor med olika bakgrund. En aktuell kunskap även idag.

I stort sett alla människor umgås till mat och dryck.  Måltider ser man i alla sammanhang, från Bibeln till konstverk. Man kan påstå att måltiden är en del av vänskap eller affärer. Man äter och dricker vid sorg, bröllop, fest, vid avslutade affärer eller andra uppgörelser.

De allra flesta spontana, roliga, sorgliga eller förväntade möten kopplas till ätandet och drickandet.

Under renässansen (1300-1500 ca) förändrades sederna fort, samhällsstrukturen ändrades och de nyintroducerade i samhällets överklass fick behärska sig och utforma vanor för att bejaka sin rätt att finnas med.

Vår önskan att anpassa oss till gruppen har alltid funnits. Låt mig ge några fler exempel.

Spotta på golvet och tuggad mat på tallriken
Vi den här tiden var de tvungna att bete sig socialt vid matbordet och låta bli, för oss ofattbara beteenden, som spotta på golvet, lägga ut tuggad mat på samma tallrik som andra tog ifrån eller ge ifrån sig rapningar eller andra illaluktande ljud.

Även saker som att krossa ett glas eller skratta högt ansågs socialt opassande. Det krossade glaset blev sedermera en symbol för att en person med hög ställning druckit ur glaset och då kunde man inte nedlåta sig till att låta någon annan dricka ur det glaset på nytt.  Dumheter som vi lämnat bakom oss, allt bordsskick är inte av godo.

Utveckling
Som så ofta utvecklades dukningen hos de rika med bordsdekorer, prydnader, mat som formades som konst och dukningar som kunde ta veckor att fixa till. Det var, till skillnad från idag, inriktat på utformning.

Dagens dukning av bordet är mer av praktisk karaktär. Strävan efter det vackra bordet har vi kvart,  även om det idag i princip räcker med glas, tallrik och bestick för att det ska fungera.

Redskapen kom
I all denna lyx  förr utvecklades också ett intresse för flera olika redskap. Nu kom bestick till diverse olika maträtter och så växte även umgängesreglerna fram. Människor med skilda erfarenheter skulle kunna umgås.

Alla skulle kunna umgås
Att kunna agera tillsammans, även om vi har olika bakgrund är tvivelsutan  aktuellt idag, när vi berikas med nya seder och bruk från många kulturer. Vi reser mer och är födda på skilda platser. Med tiden kommer detta även utveckla och förändra vårt bordsskick. Precis som det alltid gjort och kommer berika vår tillvaro.

Kom ihåg! – artighet lönar sig och är en ofta underskattad resurs!

Klicka här för att läsa min guide till bordsskick >>

Välkommen att spara, dela och kopiera detta nyhetsbrev som en pdf >>

Etikettdoktorn Mats Danielsson

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *