Välkommen till veckans Etiquette Letter, din GPS för en trevligare tillvaro!
”Varhelst två människor möts och deras bemötande påverkar varandra, då uppstår vett och etikett”.
Välkommen till Kommunen, det är Mathilda. Ett samtal till en kommuns telefonväxel, tänk att något kan bli så bra!
För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner
Personlighet ger framgång
Det är egentligen konstigt att man ska behöva reagera på en så självklar sak som ett namn. Men visst har du hört ”Välkommen till Landstinget, det är växeln”. Vilket väljer du? Mathilda eller växeln?
Personligt blir det när du möter kollegan, kunden, medarbetaren, resenären, medborgaren, patienten med inflytande av dina känslor. Din framgång på jobbet kan inte ökas om du är opersonlig. För att vara personlig behöver du tänka på det vid varje möte. Det spelar ingen roll om du arbetar på ett företag, en kommun, en myndighet eller i vården. Det gäller alla.
Kund?
Vad är en kund? För ett företag är det lätt att identifiera personen, men så fort du hamnar i vård, kommun eller myndighet blir det svårare att motivera medarbetarna om vem som är kund. Köp och sälj? Dumheter! Det är saker som man kan höra. Men en kund är den person du eller din organisation ska skapa ett värde för och det är förhållningssättet som är det intressanta.
Fråga dig själv
Ställ gärna frågan till dig själv om du vill agera personligt med de du möter. Valet är ganska enkelt: Vill du ha opersonliga kontakter – mer mekanisk opersonliga kontakter eller vill du att det ska var personligt med mer mänskligt bemötande och genuint intresse? Svaret blir som Mathilda gjorde, eller hur?
Det krävs ytterst lite för att bli personlig
Här är några enkla första steg som du kan prova. Givetvis är du alltid välkommen att läsa om mina föreläsningar i Framgångsrikt bemötande.
De vänder sig till alla – oavsett företa eller offentlig förvaltning, inom vård och omsorg eller föreningar. Vi skräddarsyr.
- Gör din inledning personlig ”Hej, jag heter Lena, vad trevligt att se dig här hos oss. Vad kan jag hjälpa dig med?”
- Tveka inte att vara personlig och lära dig lite om kunden. ”Bor du här i stan?”
- Gör något personligt vid kontakten. ”Jag har skrivit mitt namn och telefonnummer här på kvittot. Tveka inte att ringa mig om det skulle vara något bekymmer.”
- Var inte rädd att göra det där ”lilla extra” vid kontakten. ”Hej, det var Lars i Elbutiken, jag ville bara slå en signal och höra om TV:n fungerar som den ska.”
- Även om du arbetar i en offentlig verksamhet fungerar återkoppling. ”Hej, det var Per Intressant på Xkommunen, jag ville bara slå en signal och höra om du fick den hjälp du behövde efter vårt möte i måndags?”. Säg den besökare eller företagare som inte uppskattar ett sådant samtal?
- ”Detta är är Lisa Belutsam på vårdboendet Lyckan, hur känns det nu så här några veckor efter att din mamma flyttat hit?”. En orolig anhörig kan utan tvekan känna förtroende, eller hur?
- Försök alltså att i alla lägen agera som om den person du nu träffar är den mest viktiga som finns.
Klicka här för att mer om personligt bemötande på jobbet >>
Mats Danielsson, Etikettdoktorn
”det är växeln” som första svar till den uppringande är väldigt bra tycker jag. Då vet man vilken funktion personen man talar med har och det är viktigt när man ringer till stora organisationer. ”Det är Matilda” skulle få mig att undra om jag råkat slå ett direktnummer och bli tveksam om vad jag ska säga härnäst.
Bör man sträva efter personliga relationer i rikstäckande telefonväxlar?
Eller som jag hörde, en formell inbjudan till en större fest hade skickats ut till landshövdingen, låt vara på mejl, och som svar kom: ”Hej, det är Lars och jag är assistent till Nisse. Han är upptagen och kan tyvärr inte komma. Ha en trevlig dag! Lars”
Jaha. Dom som fick svaret fick knappast någon användbar information. Inte var det kom ifrån, inte vad eller vem det gällde och ingen ledtråd ifråga om datum. Det personliga blev här huvudsaken. Hade ”Lars” låtit ursprungsmejlet hänga kvar så hade det åtminstone varit begripligt.