Etiquette Letter – vill man mingla med statsministern, so kan man!

Välkommen till veckans Etiquette Letter, din GPS  för en trevlig tillvaro!
”Varhelst två människor möts och deras bemötande påverkar varandra, då uppstår vett och etikett”. 

Rubriken ”vill man mingla med statsministern…”  låter kaxig, men om man som jag ibland får frågan om man kan tala om affärsmässigt mingel i samband med annan etikett så måste man också testa om teorierna håller.

För dig som läst nyhetsbrevets första del i mail- klicka här så får du fortsättningen längre ner

Hur når man Reinfeldt?
För när man väl står där, i en helt främmande miljö med över 2000 personer i ett jättemingel, är det då möjligt att man kan lyckas med en sådan föresats?  Jag och mina två vänner diskuterade detta och sedan var det bara att ta sig an uppdraget. Fredrik Reinfeldt fanns i lokalen – hur når man honom?

Du känner 1000 personer
Om du tänker att du i denna jättelokal känner tre personer väl, så har vi redan där tre tusen kontakter ute i landet. Var och en av dessa känner någon. Gör du matematik av detta och tänker själv . ”Hur många känner jag” så landar du på ungefär 1000 personer. Med någon du känner kan förklaras som du skulle säga ”Hej” till och kanske byta några ord med om ni sågs. Kanske fanns några av dess på plats? Kan de hjälpa mig i min strävan?

Buffén är en bra tuva
På ett så här stort event måste man också knyta nya kontakter. Buffén och maten brukar vara en bra tuva att ta sats ifrån. Vi började där, vid ett bord med tre tomma platser. Snart började folk söka efter någonstans att ställa sig och vi bjöd in tre personer, ett par från Stenungsund och Frida från Trollhättan. Ingen kände varandra men snart var det goda vänner. Det dyker upp ansikten som de känner, som vi känner och det är bara att fånga ögonblicket, presentera sig och fråga vilka de är. Sakta närmar man sig någon som känner statsministern.

Lite tur hjälper
Lite tur skadar inte, Maria Corazza Bildt dök upp, henne har jag träffat och jobbat lite med. Glada skratt och igenkännade ord byttes och så tog det inte särskilt lång tid innan Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson stod där. Känner vi någon som han känner ökar chansen, nätverket tar form. Även här byts ord och glada tillrop. Nu kanske andra blir nyfikna, om han (läs jag) känner de personerna då kanske han (ännu en gång jag) också är värd att byta några ord med. Vem vet? Men hur drar man nytta av detta? Några tips:

  • Slipa på dina inledningar och det du ska säga. Tveka inte att göra dig hörd.
  • Har du redan ett nätverk där? Tala med dem i förväg så de presenterar dig!
  • Försök memorera och ta reda på fakta om de du vill möta.
  • Ta initiativ, ju fler kontakter, desto fler affärsmöjligheter eller nya vänner.
  • Rör dig i rummet, välj när de inte är upptagna  att knyta kontakter. Ett spontant samtal kan ge oväntade effekter.
  • Låt bli mobilen, mail eller annat. Gör dig tillgänglig för andra. Den som står och messar blir ointressant.
  • Men du kan kolla om ni ska lägga till varandra på Sociala media. En bra ingång.
  • Kom ihåg att le! Ett leende har en magisk förmåga att få andra att trivas.
  • Våga prata jobb, det är inte oartigt. Är det affärsmingel så kommer andra tycka det är precis lika intressant som du.

En av mina tankar var att närma mig kretsen kring och i regeringen. Men man måste hitta en bra väg och nära statsministern fanns en person som verkade röra sig i där ganska bekvämt. Men hon blev ändå inte lika ansatt av folk som ville prata, det var Reinfeldts stabschef Louise Honnér. Där fanns en väg, vem är du och vad är din uppgift? Att fråga människor om vilka de är och be dem berätta om sig själva är ett ganska säkert kort. Jodå, det fungerade även i detta fall, det var ett tufft men roligt och intressant jobb. Låter min strategi utstuderad och opersonlig? Så är det inte, man måste vara intresserad, men arbeta efter en klar strategi. Vill du få kontakter måste du jobba på detta, precis som med allt annat.

Så efter stund står jag och min kollega där och pratar en stund (om än mycket kort) med finansminister Anders Borg och till min glädje som Eksjöbo visade det sig att Anders farfar var husar i Eksjö. Underliga är vägarna till samtal och om målet var att mingla med statsministern, så låg det nära nu. Väldigt, väldigt nära! Så detvar väl bara att försöka, med SÄPO:s livvakter som ville veta vem jag är.

En sak har jag lärt mig, ett leende och ett intresserat intryck brukar nå långt. Kunde jag nå kvällens mål med mina egna tips och erfarenheter? Titta på bilden så ser du hur det gick.

Foto: Annelie Sjoberg

Foto: Annelie Sjöberg

Los mer om mingel

Jag önskar dig en fortsatt skön vecka!

Mats Danielsson, etikett- och bemötandeexpert
Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *