Familjehögtid – en ”svår” person som inte kan uppföra sig

Fråga:
Med ålderns visdom har vi valt bort en del personer av spec.anledningar. För det mesta behöver vi inte träffas men nu måste vi. Det är student i släkten. Vi kan klara av att distansera, ”låtsas som ingenting” men orosmomentet han gör allt för att provocera. Ingen säger något ”för husfridens skull”. Stämningen kan bli outhärdlig,man vet aldrig när och hur han slår till. Hur gör vi smidigast för att klara oss igenom festligheterna men f.f.a hur skyddar vi festföremålet ? Jag ska hålla tal och då kan jag tänka mig att nerslaget kan komma.

Svar:
Jag skulle vara rakt på sak och om jag hade varit i dina kläder hade jag kontaktat vederbörande och förklarat att jag inte vill veta av några dumheter. Om personen inte kan garantera det, så skulle jag också förklara att han inte är välkommen. Varför ska man ”gå på tå” om denne man ständigt skämmer ut sig? Finns ingen anledning.

Om det ändå är så att han kommer, eller du för familjefriden inte kan neka honom att komma så strunta fullkomligt i ”risken” för nedslag. Var som vanligt, agera utan tvekan och om han gör något dumt ber du honom vara tyst, lämna rummet eller på annat sätt markerar att du inte tolererar beteendet. Men gör ingen affär av det, var bara bestämd och tydlig. Sedan fortsätter du som om inget hänt, på det viset skyddar du din student bäst. Studenten kommer känna ditt försvar och lita på att du fixar detta. men definitivt inte ”låtsas som ingenting”.

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

Har du en fråga till Etikettdoktorn, ställ den inte i kommentarsfältet. Ställ din fråga här. Då får du även ett meddelande när din fråga besvarats. Frågor i kommentarerna kommer inte placeras i kön och ditt svar kan dröja och blir svårare för dig att hitta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *