Fråga:
Får man äta från bordsgrannens tallrik? På jobbet kom en fråga från en kollega.
Får man äta från den andres tallrik, dvs den man har mitt emot, bredvid.
Två av tre svarade JA.
Jag har lärt mig att så gör man inte. Vad gäller?
Svar:
Det finns egentligen bara ett svar på din fråga, får man äta från bordsgrannens tallrik, och det svaret är nej.
Sedan kanske man som nära vänner, familj eller annat säger ”Vill du smaka?” och så tar man en tugga från hens tallrik.
Men det är inte bra bordsskick, inget man gör på Nobelfesten.
Drottning Silvia ska enligt uppgift chockats då fysikpristagaren Burton Richter 1976 på sin allra första Nobelfest då han, enligt uppgift som bordskavaljer, ska ha stoppat sin sked i hennes soppa.
En så kallad skandal enligt dåtidens media.
Men det finns flera kulturer där det är vanligt att dela mat och äta från varandras tallrikar. Så frågan är om dina arbetskamrater har ett sådant ursprung i sina familjer.
I kinesisk kultur är det vanligt att dela många olika rätter på en gemensam plats, oftast en snurrande yta mitt på bordet. Alla tar vad de vill från de gemensamma tallrikarna.
Japan, där äter man med individuella tallrikar. Trots detta är det vanligt att dela sushi, sashimi och andra små rätter. Delad mat är en stor del av deras kultur, särskilt under sociala tillställningar.
I många mellanösternländer delar man ofta på stora fat med olika rätter, och det är vanligt att använda händerna eller bröd för att äta.
I etiopisk kultur delar man på stora fat med injera (ett typiskt bröd) och olika såser och rätter. Alla äter från samma stora fat med händerna.
Tapas är en populär spansk tradition där flera små rätter delas mellan vänner och familj. Det är en mycket social matupplevelse.
I vissa delar av Indien delar man rätter som serveras på ett stort bananblad eller i thali (en uppsättning små skålar). Det är vanligt att dela maten i en familjestil.
Meze är i Grekland ett koncept där små rätter delas mellan alla på bordet. Det liknar tapas och är vanligt vid sociala tillställningar.
Med andra ord kan din fråga också besvaras med ett ja, om personen har ett annat ursprungsland.
Läs mer i min artikel om bordsskick >> >>
Ställ din egen fråga om bemötande eller vett & etikett >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson